Kako Leciti

Alternativna Medicina – Narodna Apoteka

LEKSIKON BILJA

Aromatično bilje – Kadulja (salvia officinalis) – Biljka ima izrazito dobra antibakterijska i protugljivična djelovanja

Ljekovita svojstva kadulje poznata su još od starih Rimljana, no kadulja se često koristi i kao začinska biljka mnogim jelima. Koristi se kod pripreme pečenja i mesa na ražnju, a listovi kadulje dodavaju se i u juhama.

Kadulja je poznata ljekovita biljka koju svakako trebate imati doma, u svom kuhinjskom ormariću.

Biljka ima izrazito dobra antibakterijska i protugljivična djelovanja. Dobra je jer smiruje, osvježava i okrepljuje, te pomaže protiv bolova i visoke temperature.

Kadulja je odlično sredstvo za pročišćavanje krvi i izbacivanje sluzi iz organizma. Ona jača krvožilni sustav, stimulira cirkulaciju, djeluje protiv krvarenja i upala.

Istraživanja su pokazala da kadulja može sniziti razinu glukoze u krvi što je čini korisnom kod dijabetesa.

Nedavno se pokazalo i da kadulja poboljšava pamćenje i djeluje protiv Alzheimerove bolesti.

 

U kuhinji – Preporučamo pripremu ligurske juhe od kadulje. U vodu na 12 sati stavite odvojeno 200 grama slanutka, 150 grama graha i 150 grama heljde. Slanutak isperite i kuhajte dva i pol sata u vodi. Kad se skuha polovicu procijedite, a dobivenu kašu ponovo stavite u lonac. Nakon 40 minuta dodajte heljdu i sve zajedno kuhajte 20 minuta.

Ljepota i zdravlje – Najpoznatija primjena kadulje je u obliku čaja. Njezin aktivni sastojak tujon ima antibakterijska i antivirusna svojstva, te je zbog toga učinkovita kod prehlada i gripa. U kozmetičkoj industriji koristi se za izradu krema, losiona i sapuna, a listovi kadulje će tijekom pripreme ribe ublažiti ‘neugodan’ miris.

izvor: Kakolijeciti.com

Sličan Post 2016-11-03 21:55:29. izvor: Kako Leciti