Kako Leciti

Alternativna Medicina – Narodna Apoteka

ZDRAVA PREHRANA

Biljka Aronija – zdravlje i recepti

Aronija predstavlja moćno, potpuno prirodno oružje u prevenciji bolesti, ali i kad je bolest već prisutna… Najjača od svih vrsta je tzv. sibirska aronija koja se uzgaja u zagrljaju hladne klime i nedirnute prirode

 

Aronija se naziva i namirnica budućnosti jer ima izrazito veliku ljekovitu moć za ljudski organizam. Efikasno ga pročišćava od štetnih tvari i teških metala i zato je korisna preventiva protiv malignih oboljenja. Studije su pokazale da ima i antikancerogeno djelovanje jer u velikom postotku “ubija” maligne stanice tumora mozga, pluća, dojke, debelog crijeva i jetre. Kao izuzetan antioksidans, aronija sprječava stvaranje slobodnih radikala i “napad” na zdrave stanice u tijelu i krvnoj plazmi, usporavajući time proces starenja organizma i spriječavajući razvoj kroničnih bolesti. Antioksidativni kapacitet aronije i njenog soka je mnogostruko veći nego, primjerice, borovnice i ostalih bobičastih plodova poznatih kao rasadnik antioksidansa. Ogromna količina tanina i flavonoida gdje glavnu ulogu ima antocijanin, aroniju čine najjačim poznatim antioksidansom današnjice. Sto grama zrelih plodova aronije sadrži 16 100 ORAC jedinica dok je dnevna doza potrebna za zaštitu tkiva od 3 000 do 5 000 ORAC jedinica. Mnogobrojna istraživanja otkrila su da ova biljka tamih bobica poboljšava cirkulaciju krvi u krvnim žilama, a svakodnevnim korištenjem vrijednosti kolesterola i triglicerida se snižavaju te se tako štiti kardiovaskularni sustav. Ublažava migrene i glavobolje, učinkovito snižava krvni tlak, te blagotvorno djeluje na crijevnu sluznicu i želudac. Osim toga, aronija je poznata i po tome što podiže cjelokupni imunitet organizma, smanjuje upale, spriječava razvoj virusnih i bakterijskih infekcija urinarnog trakta, a omogućava i bolji rad žući i jetre. Zreli plodovi i sok sadrže velike količine beta karotena i zeaksantina koji štite stanice od oštećenja, oči od nastanka sive mrene, a kožu od opasnih sunčevih zraka i melanoma. Regulira rad gušterače i razinu šećera u krvi, a samim time može biti korisna u liječenju dijabetesa i metaboličkog sindroma i svakako se preporučuje dijabetičarima. Koristi i kod nepravilnog rada štitne žlijezde, potiče zarastanje rana, usporava starenje kože sprečavajući nastanak bora i strija, a pomaže i kod upale i proširenih vena. Aronija stvara i snažnu zaštitu od pojave demencije i nastanka Alzheimerove bolesti… Usto, prava je riznica biološki aktivnih spojeva. Ima ih preko 300. Od vitamina sadrži sve esencijalne nutrijente – C, A, E, B1, B2, B3, B5, B6, B9, a od minerala je bogata cinkom, željezom, kalijem, kalcijem, manganom, fosforom i jodom.

 

Konzumacija

aronija-sibirska-borovnica

Na našem tržištu nedavno su se pojavili mnogobrojni proizvodi od aronije koja se uzgaja u našim krajevima, poput soka i čaja, no bobice se, za djelotvoran učinak mogu konzumirati i svježe – i dovoljno ih je pojesti oko 200 do 300 grama dnevno. Kako bi je konzumirali preko cijele godine, aronija se može zamrznuti, osušiti, ukuhati kao marmelada, sok, sirup, kompot, vino, liker, rakija. Ipak, posebno se preporučuje hladno cijeđen sok koji je dovoljno piti jednom dnevno na tašte i to jednu rakijsku čašicu…

 

Podsjeća na borovnicu, ali…

Aronija su zapravo sitne, male, tamnoplave bobice u grozdovima koje izgledom jako podsjećaju na borovnicu. Rastu u obliku grma visine i do dva metra. Jestivi i ljekoviti dio biljke su bobice oporog okusa koje se nakon sazrijevanja na grmu mogu održati i dva mjeseca. Sazrijeva krajem kolovoza i u rujnu. Postoje tri vrste aronije – crna aronija (Aronia melanocarpa), tamnocrvena (Aronia arbutifolia), i ljubičasta (Aronia prunifolia) i pripadaju porodici ruža Rosacea. Nijedna nema prirodnih neprijatelja, odnosno nametnika, pa se ova biljka uopće ne prska i s pravom nosi naziv ekološki uzgojenog bobičastog voća…

Najbolje uspijeva…

Nakon otkrivanja ljekovite moći krajem sedamdesetih godina prošlog stoljeća počinje njen intenzivan uzgoj i danas se uzgaja širom Europe. Potječe iz istočnog dijela Sjeverne Amerike odnosno današnje Kanade, a američki Indijanci od davnina je poznaju kao vrijednu prehrambenu i ljekovitu biljku. Bobice aronije su sušili i mljeli i tako ih kombinirali s mesom i brašnom. Svježe plodove su najčešće koristili kod želučanih problema i proljeva, gripa i prehlada, a od listova aronije su radili čaj za cijeljenje rana. Najbolje uspjeva u hladnoj klimi gdje zime traju 5-6 mjeseci, a ljeta su blaga, s temperaturama koje ne prelaze 20 stupnjeva…

Što je to Sibirska aronija i u čemu je razlika?

Zahvaljujući tome što jako dobro podnosi zimu i mraz, te temperature do minus 47 stupnjeva C dospjela je i do Rusije i Sibira. Ekstremno niske temperature na njoj ne ostavljaju nikakve posljedice. Sibirska aronija ili lat. Aronia melanocarpa ima vrlo visok postotak polifenola, vitamina C, E i beta-karotena što je čini jednom od najjačih poznatih i ispitanih antioksidanasa. Od svih je upravo Aronia melanocarpa najkvalitetnija. Poznatija je još i kao divlja sorta i obično po grozdu nosi samo 10 do 15 bobica, ali su one zato tri puta jače, to jest zdravije od kultiviranih, kalemljenih sorti. Mineralima bogato zemljište Rusije osigurava prirodno široku paletu minerala, bez dodatnih fertilizatora. Ruski biolog Ivan Vladimirovich Michurin još je krajem 19. stoljeća istraživao i dokazao moć aronije. Suvremeni znanstvenici su se za nju zainteresirali tek 90-ih godina prošlog stoljeća pa je uslijedio niz novih studija provedenih u Norveškoj, Švedskoj, Finskoj, Njemačkoj, Poljskoj, Kanadi, SAD-u i Rusiji. Zanimljivo je spomenuti i da su aroniju primjenjivali i nakon nesreće u Černobilu i to za smanjenje tegoba bolesnika izloženih zračenju…

Sadrži bogat izvor antioksidansa

Svježi plodovi aronije imaju najveći antioksidativni kapacitet među svim bobičastim voćem istraživanim do sada, a mjerenim po ORAC i TEAC standardima (1,2,3,4).

Utječe na rast tumorskih stanica

Prema istraživanjima „in vitro“ i na životinjama, brojni izvještaji govore o zaštitnom učinku aronije i njenih ekstrakta kod tumora kolona (5,6,7).

Ima zaštitni učinak na jetru

U studiji provedenoj na štakorima antocijanini iz ploda aronije smanjili su toksičnost i nakupljanje kadmija u bubrezima i jetri testiranih životinja (8).

Ima pozitivni učinak na sečane bolesti

Aronija može pozitivno djelovati na nekoliko rizičnih faktora pobola od kardiovaskularnih bolesti. „In vitro“ eksperimenti ukazuju kako fenolni sastojci doprinose normalnoj funkciji i rastu endotelnih stanica krvnih žila. (9,10). Nadalje, ustanovljen je antiagregacijski učinak na trombocite kao i zaštitni učinak na koronarne krvne žile kod svinja. (11,12,13,14). U eksperimentalnom modelu hiperlipidemije kod štakora voćni sok od plodova aronije umanjio je porast ukupnog kolesterola, LDL-a i ostalih masnoća u plazmi uzrokovanih povećanim unosom hrane bogate mastima (15,16,17). Kod muškaraca s blagom hiperkolesterolemijom koji su 6 tjedana pili 250 ml soka od plodova aronije značajno je umanjena koncentracija ukupnog kolesterola, LDL-a i triglicerida u plazmi, dok je porasla koncentracija HDL kolesterola. Također, primijećen je i umjeren, ali statistički značajan pad koncentracije glukoze u krvi, homocisteina i fibrinogena (18). Metaboličke promjene povezane su s padom sistoličkog tlaka za srednju vrijednost 13 te dijastoličkog za 7mmHg (19). Sličan učinak sniženja tlaka primijećen je kod unosa drugih ekstrakata aronije bogatih flavonoidima kod pacijenata s preboljenim infarktom miokarda koji su liječeni statinima te kod onih koji boluju od diabetesa melitusa tip 2 (20,21,22). Ostali promatrani učinci uključuju smanjenje markera kardiovaskularnih incidenata kod pacijenta koji su preboljeli infarkt miokarda, što upućuje na potencijalnu kliničku primjenu sekundarne prevencije ishemične bolesti srca (23).

Snižava razinu šećera u krvi

Istraživanja pojedinih znanstvenih timova ukazuju kako bi antocijanini iz aronije mogli biti učinkoviti u liječenju dijabetesa tip 2, kao i usporavanja nastanka komplikacija uzrokovanih ovom bolesti (16,22). U životinjskom modelu primjena soka od aronije kod štakora s razvijenim dijabetesom umanjila je vrijednost šećera i triglicerida u krvnoj plazmi (16). U studiji na ljudima, dnevni unos 200 ml soka od aronije kroz vremensko razdoblje od 3 mjeseca uspješno je smanjio razinu glukoze u krvi mjerenu natašte kod pacijenata oboljelih od dijabetesa neovisnog o inzulinu. Osim toga, aronija je pozitivno djelovala na količinu HbA1c, ukupnog kolesterola i ostalih lipida u krvi (22). Ovi pronalasci podudaraju se s ostalim studijama koje opisuju učinak hrane bogate procijanidinima na dijabetes (24,25,26) Nedavne studije provedene na ljudima ukazuju na potencijalno pozitivan učinak aronije pri liječenju poremećaja prehrane, posebice pretilosti (27).

regulira krvin tlak

Sastojak aronije, proantocijanidin sprječava proizvodnju proteina endotelina-1 koji sužava krvne žile (28). Proantocijanidin ima antioksidativno djelovanje, ima i ulogu u stabilizaciji kolagena i elastina – dva kritična gradivna proteina u vezivnom tkivu.

Ima protuupalna svojstav

Na molekularnoj razini, antocijanini su pokazali djelovanje regulacije genske ekspresije, a posebice gena koji su uključeni u proliferaciju stanicu, stvaranje medijatora upalne reakcije i angiogenezu (29,30,31,32,33).

 

 

Sigurnost za upotrebu…

Sok sibirske Aronije je siguran za upotrebu od prve godine života i kod trudnica bez osjećaja mučnine. Ne sadrži gluten te je siguran kod svih bezglutenskih dijeta.

 

RECEPTI – Aronija

Milkshake s aronijom

Sastojci:smoothie-aronija

 • 250 ml mlijeka
 • 1 žlica meda
 • 1 čajna žličica ekstrakta vanilije
 • 250 ml smrznutih jagoda
 • 250 ml bobica aronije
 • 250 ml smrznutog jogurta od vanilije ili jagode
 • Priprema: Dodajte sve sastojke u mikser i miksajte dok ne dobijete glatku teksturu. Ulijte u čaše i servirajte odmah! Dostatno za četiri serviranja!

 

Čaj od bobica aronije

Sastojci:caj od aronije recepti

 •  500 ml vode
 •  250 ml bobica aronije
 •  2 vrećice čaja od naranče ili bilo kojega drugog čaja po izboru

Priprema: Zagrijte vodu u posudi na srednje jakoj vatri. Neposredno prije nego što zaključa, smanjite vatru i dodajte vrećice zelenog čaja u vodu. Kuhajte 4 minute. Izvadite vrećice zelenog čaja i presipajte u mikser kako biste usitnile bobice aronije. Procijedite čaj. Servirajte toplo ili hladno (ohladite ili odmah dodajte led).

 

Liker od Aronije

Evo nekoliko predloga kako da sami napravite pre svega ukusan, ali i zdrav liker od aronije.

Recept 1:Liker_od_aronije_recepti

 • 1kg svežih plodova aronije
 • 250 grama šećera
 • Rakija (lozovača)

Aroniju dobro operete, stavite u staklenu posudu (najbolje veću teglu), pospete šećerom i
prelijete alkoholom tako da pokrije voće i bude nekih 5-10 cm iznad voća. To zatvorite i
ostavite da stoji celih 5 nedelja, nakon toga procedite i naspete u staklene flaše.

Recept 2:

 • 1kg aronije
 • 1kg šećera
 • 1 limun
 • 4 vanilina šećera
 • komad đumbira
 • 2 štapića cimeta
 • 2 litra rakije ( lozovača)
 • klinčići po želji ( 15-20 komada)

Aroniju oprati, limun narezati na kolutove, đumbir oljuštiti i narezati na manje komade. U veliku
staklenu teglu staviti ove sastojke i preliti rakijom, pa sve to dobro izmešati. Zatim dodati
začine i opet dobro promešati. Zatvoriti poklopcem, i držati na suncu 6 nedelja. Povremeno
otvoriti, dobro promešati, pa ponovo zatvoriti. Nakon 6 nedelja sadržaj procediti i nasuti u čiste
staklene flaše.

Recept 3:

 • 300 gr bobica aronije
 • 100 gr svežih trešnjinih listova
 • 1,5 kg šećera
 • 2 litra vode
 • 1 litar lozovače
 • 1 limun
 • 4 kašičice limuntusa
 • nekoliko klinčića
 • grančica ruzmarina

Oprane bobice i listove trešnje staviti u lonac, preliti vodom i kuvati 10 minuta. Dodati šećer i
limuntus, i nastaviti sa kuvanjem uz stalno mešanje dok se šećer ne rastopi. U vrelo dodati
lozovaču, limun i začine, poklopiti i ostaviti da se ohladi, najbolje da odstoji preko noći.
Ohlađeno procediti i nasuti u staklene flaše.

 

 

Sličan Post 2017-08-28 18:26:37. izvor: Kako Leciti