Kako Leciti

Alternativna Medicina – Narodna Apoteka

ZDRAVA PREHRANA

Najzdravije povrće je mrkva?

Najzdravije povrće je mrkva? Što to mrkva ima u sebi, a drugo povrće nema?

Mrkva je povrće koje privlači svojom intenzivnom bojom ali i ukusom kojemu malo tko može da odoli. Svako povrće je zdravo, i valja ga što češće koristiti…
iako smo u naslovu spomenuli da je mrkva najzdravije povrće, to nikako ne treba značiti da ne jedete i druge vrste povrća.
Povrće kao i voće treba da bude sastavni dio naše prehrane, ali ovu priliku koristimo da napišemo par riječi o mrkvi. To ne znači da ne treba jesti krastavac, paradajz ili patlidžan, nego baš suprotvno. Jedite sve vrste povrća kako dolazi sezona pojedine povrtne biljke.
Sadrži zdrave šećere, karotene, vitamine i minerale, te dragocjena prehrambena vlakna koja reguliraju probavu i čiste našu jetru. U sastavu mrkve nalazi se više od 90% vode, a ostatak čine provitamin A, vitamin C, D i E, natrij, kalij i kalcij, a od vlakana sadrži lako rastvoriv pektin.
Zbog svih navedenih supstanci mrkva je antioksidant, sredstvo za čišćenje i detoksikaciju organizma, te lijek protiv proljeva i malokrvnosti. Jednom riječju mrkva je idealna energetska i hranjiva namirnica za hladnije jesenje dane.
Istraživanje je pokazalo da vitamin A iz mrkve ima značajnu ulogu u poboljšavanju kvalitete i zdravlja sluznice crijeva i zidova želuca. Na isti način ovaj vitamin štiti i naša pluća, grlo i nos, te tako sprječava nastanak sezonskih infekcija, poput prehlade ili gripe.
Mrkva ima blagotvorno djelovanje i na našu kožu. Ona podstiče proizvodnju melanina, pigmenta kože, sprječava nastajanje bora i obnavlja površinske stanice kože.

izvor: Kakolijeciti.com

Sličan Post 2016-10-18 15:29:58. izvor: Kako Leciti