Kako Leciti

Alternativna Medicina – Narodna Apoteka

LEKSIKON BILJA

Ljekovita biljka – Celer – Biljka ima protuupalna, diuretička i antiseptička svojstva, a koristi se za liječenje reumatskih bolova, artritisa i gihta

Celer, Apium graveolens Umbelliferae/Apiaceae, je biljka koja naraste do visine 45 centimetara, a divlja vrsta, za razliku od uzgojene, ima stabljiku neugodnog mirisa.

Ukusna i jako zdrava namirnica, a koristi se i u narodnoj medicini.

Listovi su aromatični, a cvjetovi bijele bolje. Sjeme ima karakterističan okus i miris celera, a skuplja se tijekom ljeta i jeseni.

U sjemenu se nalazi eterično ulje, limonen, te kumarinski flavonoidi i furanokumarini, a sastojak ftalid, koji se također nalazi u sjemenu, ima sedativna i antispazmatička svojstva.

Biljka ima protuupalna, diuretička i antiseptička svojstva, a koristi se za liječenje reumatskih bolova, artritisa, gihta, te za liječenje cistitisa i drugih infekcija mokraćnog trakta.

Celer može smanjiti krvni tlak, smiriti tjeskobu i napetost. Za liječenje reumatizma, artritisa i probavnih problema koristi se oparak. U jednu žličicu se stavi sjemena te zamiješa u šalici kipuće vode. Pije se jedna šalica na dan.

Celer se ne preporučuje osobama s akutnim bubrežnim poremećajima i trudnicama, budući da sjeme celera stimulira maternicu.

izvor: Kakolijeciti.com

Sličan Post 2016-11-04 14:03:55. izvor: Kako Leciti