Kako Leciti

Alternativna Medicina – Narodna Apoteka

PRIRODNI LEK

Borovnice su odličan prirodni antioksidans

Zdravstvenim dobrobitima borovnica nema kraja. Borovnice su pravo super voće jer predstavljaju bogate rudnike fitonutrijenata, uključujući antocijanine, hidroksicinamičnu kiselinu, hidroksibenzoičnu kiseline, flavanole i resveratrol.

Sve navedene tvari predstavljaju antioksidanse. To su borci protiv upala u našem tijelu koji mogu pomoći u sprječavanju starenja kože, ali i mnogih bolesti.

Otjerajte bolesti srca bobicama borovnica

Ukusne kiselo-slatke bobice borovnice mogu pomoći zaštititi srce i krvne žile tako što mogu sniziti razinu lošeg kolesterola i zaštititi nas od povišenog krvnog tlaka. U usporedbi s osobama koje ne jedu borovnice, ljubitelji ovog bobičastog voća koji ga konzumiraju barem jednom tjedno, imaju smanjeni rizik od razvoja hipertenzije za deset posto, pokazalo je istraživanje sveučilišta East Anglia i Harvard.

Borovnicama do boljeg pamćenja

U istraživanju starijih osoba, ustanovljeno je da su one osobe koje redovito konzumiraju borovnice kroz razdoblje od 12 tjedana imale bolje rezultate na testovima kognitivnih funkcija i pamćenja. ‘Ovi preliminarni rezultati pamćenja su ohrabrujući i upućuju na to da bi stalna konzumacija dodataka s borovnicama mogla ponuditi pristup odugovlačenju ili ublažiti neurodegeneraciju’, tvrde autori istraživanja objavljenog u časopisu ACS Journal of Agricultural and Food Chemistry.

Borovnicama protiv dijabetesa

Unatoč tome što sadrže prirodne šećere, dijabetičari ne bi trebali izbjegavati ove sočne ljubičaste bobice. One predstavljaju dobar izbor za dijabetičare, s obzirom na to da pomažu u regulaciji šećera u krvi. Imaju niski glikemijski indeks (između 40 i 53), uglavnom zbog visokog udjela vlakna – samo 150 grama borovnica sadrži čak četiri grama vlakna.

Sličan Post 2014-05-27 13:48:00. izvor: Kako Leciti