Kako Leciti

Alternativna Medicina – Narodna Apoteka

PRIRODNI LEK

Đumbir kao lijek – Ljekoviti korijen upečatljivog okusa

Đumbir: svestran ljekoviti korijen, a ne samo začin

Dobro poznat kao začin, đumbir je iznimno ljekovit i upravo ga to izdvaja od mnogih drugih biljaka. Najpoznatiji je kao lijek protiv mučnine, no njegova svojstva ublažavaju i liječe mnoge bolesti i stanja. U ljekovite se svrhe koristi podanak koji sadrži esencijalna ulja
Đumbir (lat. Zingiber officinale) biljka je čiji se podzemni gomolj koristi kao začin. To je zeljasta trajnica s vodoravnim, račvasto razgranjenim podankom iz kojeg izbijaju lisnate stabljike visoke do 1,5 m i nalik su stabljikama bambusa.

Može se koristiti svjež, osušen, u prahu ili kao ulje, ekstrakt ili sok. Odličan je kao začin, zato se u tu namjenu koristi stoljećima, ali njegova je izuzetna ljekovitost ono što ga ističe među mnogim drugim biljkama. Najpoznatiji je kao lijek protiv mučnine, no njegova svojstva ublažavaju i liječe mnoge bolesti i stanja.

Ta egzotična biljka izvorno dolazi iz sunčanih dijelova južne Azije i uvelike se uzgaja u tropskim i suptropskim zemljama poput Indije, Malezije, Kine, Jamajke i Nigerije. Njezina su nevjerojatna terapeutska svojstva dobro poznata već tisućama godina. Spominje se u Konfucijevim spisima još 500-ih godina pr. Kr. te u kineskim i indijskim medicinskim tekstovima napisanim prije 2000 godina. Danas se u fitofarmaciji đumbirov korijen koristi za izradu tinktura. Đumbir ima vrlo aromatičan miris i okus, ali je ljut te peče u grlu.

đumbir korijen

Upotreba

U ljekovite se svrhe koristi podanak koji sadrži od dva do tri posto esencijalnog ulja vrlo različitog sastava (identificirano je više od 150 sastavnica). U većini ulja prevladavaju seskviterpeni (zingiberen, kamfen). U korijenu đumbira ima i organskih kiselina, sluzi i do 50 posto šećera te smolastih tvari. Korijen sadrži i velik broj minerala, a najznačajniji su kalij, bakar i magnezij. Od vitamina sadrži vitamin C te vitamine B skupine.

Svjež se korijen, koji ima antioksidacijski učinak, koristi za pojačavanje znojenja i detoksikaciju (izbacivanje štetnih tvari iz organizma). Sušeni se korijen koristi za želučane bolove, proljev, za liječenje reumatskih oboljenja. Isto se tako može primjenjivati u obliku obloga kod upala i oteklina, grčeva u nogama i artritisa. Prema kliničkoj studiji koja je istraživala djelotvornost đumbira na liječenje reume, na 56 osoba koje su sudjelovale u istraživanju đumbir je pokazao povoljno djelovanje na liječenje mišićnih bolova, osteoartritisa i reumatoidnog artritisa. Nijedna od ispitivanih osoba nije prijavila nuspojavu.

Đumbir se koristi zbog protuupalnog djelovanja i pobuđivanja peristaltike u terapiji dispepsije (stanje kojim se označava bol u gornjem dijelu probavnog sustav), gastritisa te za poboljšavanje apetita. Prema novijim istraživanjima ima antimikrobno, antiviralno, antitrombocitno i kardiotonično (djeluje povoljno na srce) djelovanje. Utječe na sniženje kolesterola te poboljšava lučenje želučanog soka.

Vrlo je djelotvoran u liječenju mučnina izazvanih putovanjima, kao i u prevenciji mučnina u trudnoći i liječenju citostaticima, što je dokazano i kliničkim studijama. In vitro studije (nisu dokazane u živom organizmu) dokazale su i djelovanje đumbira na bakteriju H. pylori. Dokazan je i povoljan učinak đumbira na liječenje dismenoreje (bolnih mjesečnica), pri čemu se njegovo djelovanje uspoređuje s djelovanjem ibuprofena. Nedovoljno je znanstvenih dokaza, ali se primjenjuje protiv bolova u mišićima uzrokovanih tjelovježbom, pri gubitku apetita, prehladi, gripi i migreni.

Nuspojave

Nuspojave su rijetke, ali ipak moguće. Do sada su prijavljene srednje jake nuspojave kao su proljev, glavobolja te lokalna iritacija ako se primjenjuje na koži. Preporuka je da se ne koristi više od 5 grama đumbira dnevno .

Interakcije

S biljnim preparatima treba biti oprezan pogotovo ako se koriste konvencionalni lijekovi. Oprez je potreban ako osoba u terapiji koristi antikoagulanse (acetilsalicilnu kiselinu, klopidogrel, heparin, varfarin). Preparate đumbira ne treba koristiti zajedno s preparatima ginkga, anđelike, s češnjakom i ginsengom. Interakcije s dikofenakom, naproksenom i lijekovima za dijabetes te povišen krvni tlak su vrlo male i nisu značajne, ali se svakako preporučuje oprez, pogotovo ako se biljni preparat đumbira koristi duže.

Primjena u trudnoći i dojenju

Čaj od đumbira pomaže ublažiti jutarnje trudničke mučnine, ali je potreban oprez: ograničenje unosa je 1 g dnevno . I ovo je djelovanje dokazano studijama: 27 trudnica u 11. tjednu trudnoće, koje su uzimale čaj od đumbira, potvrdile su povoljno djelovanje na sprječavanje mučnine. Tijekom ispitivanja nije prijavljena nijedna nuspojava.

Priprema čaja

Želite li napraviti čaj od svježeg korijena đumbira, naribajte ga s korom, prelijte vrućom vodom i pustite da odstoji 10-ak minuta. Čaj ne treba cijediti jer korijen ostaje na dnu. U čaj se dodaje med pa topli napitak postaje još ljekovitiji.

Izvor: adiva.hr

Sličan Post 2017-08-02 00:33:17. izvor: Kako Leciti