Kako Leciti

Alternativna Medicina – Narodna Apoteka

ZANIMLJIVOSTI

Eko sredstvima za zaštitu bilja jačate i imunitet nasadima

Priprema za sezonu sadnje uključuje i planiranje borbe protiv štetnika. Jedino tako moći ćete uspješno uzgojiti vrt po organskim principima

Organska poljoprivreda uključuje i tretiranje nasada ekološki prihvatljivim sredstvima za suzbijanje štetnika koji napadaju kulture koje uzgajamo. Tek tada je to zaokružena priča, budući da je obrana protiv štetnika izuzetno bitna karika za konačni uspjeh posađene kulture. I kod nas se polako, ali sigurno, sve više ljudi okreće korištenju takvih preparata te je za potencijalne poljoprivrednike, ali i one koji amaterski uzgajaju cvijeće ili povrće itekako važno biti informiran i educirati se, pratiti nove ideje i vijesti te se tako temeljito pripremiti za novu proljetnu i ljetnu sezonu u vrtu.

ekoloska proizvodnja povrca
Klasična zaštita reagira tek na pojavu štetnika, a prirodna ide na to da prevenitvno ojača biljke da budu otpornije na njih

 

Pazite što kupujete
Iako se spomenuta sredstva uglavnom koriste za profesionalnu proizvodnju certificiranih ekoloških imanja, a manje za one koji voćne i povrtne kulture uzgajaju samo za vlastite potrebe. Sukladno tome, više se koriste gotovi kupljeni preparati nego oni koji se rade u kućnoj radinosti, a koje doista nije teško napraviti.

– Većina naših proizvođača preparate uvozi iz drugih zemalja Europe, a ulaskom u Uniju situacija se malo poboljšala jer je promet tim sredstvima lakši bez dodatnih komplikacija i carina, dodajući kako je bitno znati da sva ta sredstva koja se koriste u organskoj poljoprivredi moraju biti na listi pri Zavodu za zaštitu bilja Ministarstva poljoprivrede.

 

Ekoloska sredstvima za zastitu bilja
Kada se masovno pojave štetnici na nasadima, kasno je za njihovo spašavanje jer sredstva više nisu tako učinkovita. Stoga je praćenje simptoma i pravodobno reagiranje ključan dio zaštite

 

Usto, njihova primjena je vrlo stroga i ciljana, što zahtijeva poznavanje puno parametara. Stoga, nije loše razmisliti o sredstvima koja možete sami izraditi kod kuće. No, prije toga je potrebno otkloniti vječne sumnje i prijepore vezane uz ekološka sredstva. Naime, često se može čuti da prirodna sredstva nisu jednako učinkovita kao i klasična, no prirodna sredstva učinkovitija od standardnih. No, da bi se to i potvrdilo nužno je da uzgajivač ispuni niz preduvjeta. Prije svega, treba neprestano pratiti pojavu štetnika, a praćenje uputa stručnjaka iz organskog vrtlarenja stvorit će biljkama jači imunitet.

 

Ekoloska sredstvima za zastitu bilja

 

Krumpirova zlatica prvenstveno napada krumpir, a prirodni neprijatelj im je posađeni hren te prskanje 2%-nom otopinom sode bikarbone čim se pojave ličinke

 

Poštovanje prirodnih zakona
– Štetnici se pojavljuju uglavnom stalno, ali njihov broj raste kada se za to stvore uvjeti – uglavnom je to izvor hrane ili fiziološki slaba biljka. Kada dođe do povećanja dinamike populacije štetnika – nešto nije u redu s biljkama, vrtom ili tim specifičnim sustavom. Standardna zaštita reagirat će tek pojavom štetnika, dok organsko vrtlarenje podrazumijeva preventivno djelovanje s fokusom da se uzgoje što jače i kvalitetnije biljke, što rješava 50% štetnika.
Naravno, nemoguće je ne očekivati da će se i u organskom vrtu pojaviti nametnici, ali se njihova pojava vrlo brzo rješava biološkim sredstvima. Dakle, bitno je djelovati i prije pojave štetnika te reagirati na vrijeme. U suprotnom, štetnika će biti toliko da prirodna sredstva neće biti učinkovita i ono što smo zasadili lako može propasti.

– Rad u prirodi i s prirodom zahtijeva poštovanje svih njezinih procesa te život u skladu s njima. Postoji niz recepata za prirodno suzbijanje štetnika, a mi vam nudimo recepte za one najčešće. Dodatni motiv neka vam bude informacija da nisu zahtjevni za izradu.

izvor: living.vecernji.hr

Sličan Post 2018-06-13 22:33:35. izvor: Kako Leciti