Kako Leciti

Alternativna Medicina – Narodna Apoteka

PRIRODNI LEK

GRČKO SEME (Trigonella foenum graecum) Fam. Fabaceae

Popularni nazivi: piskavica, svinda, kozji rog, rogačići, grčko seme

piskavica

Opis: Višegodišnja, samonikla biljka, visoka 60 cm sa zašiljenim listovima i belim cvetovima. Cveta u periodu jun-avgust. Može se naći u suvim, sunčanim dolinama sa krečnjačkom podlogom.
Aktivna svojstva: Saponin. Seme sadrži fosfor, gvožđe, kalci-jum, mangan, esencijalno masno ulje (lecitin), trigonelin, holin, kumarin i sluzaste materije.

Upotrebljivi delovi: Seme – sakupljeno u periodu jun-avgust.
Farmakološko dejstvo: Emoliens (sredstvo za umekšavanje), tonik za opštu upotrebu (osvežavajuće dejstvo na ceo organizam), digestivni stimulans (poboljšava varenje), pospešuje eri-tropoezu (stvaranje crvenih krvnih zrnaca), galaktogen (hranlji-vi preparat od mlečnog kazeina), antiinflamator (protiv zapaljenja).
Terapeutske indikacije: Zapaljenje usne sluzokože, vagine, astenija (slabost organizma), denutricija (neuhranjenost), anemija (malokrvnost), hipogalaktija i agalaktija (redukovana količina mleka kod dojilja ili bezmlečnost), sinuzitis (upala sinusa), celulit (potkožni masni sloj), lezije (povrede).

 

Način upotrebe:

– Dekokt od semenja: 15 – 20 g na 1 litar vode kuvati 2 minuta i ostaviti da stoji 10 minuta. Procediti i piti 2-3 šolje dnevno.

U slučaju zapaljenja vagine, vrše se vaginalna ispiranja ovim dekoktom. Koristi se i u obliku kataplazme koja se drži 15 minuta na obolelom mestu. Takođe se primenjuje i kod celulita, sinu-zitisa, furunkula, apscesa, rana, raka.
Ako se veoma sitno samleveno semenje prokuva u sojinom mleku, dobija se kaša izuzetne hranljive vrednosti.

Biljka piskavica, odnosno grčko sjeme se koristi od drevnih vremena, prvenstveno kao začin, ali poznata je i njena ljekovitost, pa se primjenjuje u terapiji oboljenja dišnog, živčanog i reproduktivnog sistema. Sadrži proteine, dijetetska vlakna, vitamin C, kalcij, fosfor, željezo i druge elemente.

 

Čisti tijelo od otrova

U kineskoj i indijskoj tradicionalnoj medicini grčko sjeme najčešće se koristi za liječenje artritisa, astme, bronhitisa, digestivnih i kožnih problema, bolesti bubrega. Isto tako upotrebljavala se za povećanje libida i potencije muškaraca, stimuliranje lučenja mlijeka i brže zarastanje materice kod porodilja, ali i kao tonik za poboljšanje metabolizma i općeg zdravlja.

Ova biljka oslobađa organizam od toksina, podstiče redukciju masnog tkiva i regulira tjelesnu težinu.

Grčko sjeme se pokazalo vrlo djelotvornim u slučaju hormonskog disbalansa, posebno u menopauzi i tijekom PMS-a. Sadrži diosgenin iz kojeg nastaje progesteron sličan onom u ljudskom organizmu pa održava hormonsku ravnotežu, a istovremeno povećava libido i ublažava valunge i drastične promjene raspoloženja.

 

Piskavica je dobra i za dijabetičare

Izdanci (klice) grčkog sjemena veoma su hranljivi i posebno se preporučuju u slučaju masne jetre, kao i slabosti muškog spolnog sistema. Sadrže prirodnu amino-kiselinu L-arginin koja podstiče produkciju i pokretljivost spermatozoida. Smatra se da ova biljka ima antioksidansna svojstva i da održava optimalnu razinu šećera i kolesterola u krvi, pa može biti korisna za osobe sa dijabetesom tipa 2.

U slučaju problema sa bubrezima, pola žličice grčkog sjemena žvakati ujutru na prazan stomak sa malo mlake vode. Ako je sjeme previše tvrdo, može se samljeti. Grickanje sjemenki piskavice na prazan stomak korisno je i za uklanjanje toksičnih materija iz tijela.

 

Gorušica i kiselina u želucu – od pomoći može da bude čaj od grčkog sjemena ili se pola žličice uzme sa vodom ili sokom prije obroka.

Izdanci grčkog sjemena: U veću teglu staviti šaku grčkog sjemena, koliko da pokrije dno, sipati vodu do polovine, pokriti gazom i vezati gumicom. Prije noći ostaviti da nabubri i sutradan ocijediti vodu kroz gazu. Teglu treba držati na sobnoj temperaturi, a sjemenke se ispiraju dva-tri puta na dan, mlakom vodom zimi i hladnom preko ljeta. Vrijeme klijanja je od tri do pet dana, a kada klice porastu do visine dva-tri cm, čuvaju se u frižideru u zatvorenoj tegli. Konzumira se jedna žlica proklijalog grčkog sjemena dnevno.

Sličan Post 2014-03-11 12:21:00. izvor: Kako Leciti