Kako Leciti

Alternativna Medicina – Narodna Apoteka

PRIRODNI LEK

Iako su zdrave. ovih 5 namirnica mogu dovesti do bolesti

Držite li se podalje od obrađene hrane koja obiluje šećerom i aditivima ne znači da vam je zdravlje zagarantirano. Bez obzira koliko hranjive namirnice bile, uvijek postoji rizik od bolesti. Štetne bakterije, uključujući i salmonelu, često se nalaze na zdravim namirnicama koje kupujemo u trgovini ili na tržnici.

tuna
Lako je odmahivati rukom misleći da će se time zaraziti samo nekoliko nesretnika, no stručnjaci upozoravaju da je ovaj problem danas veći nego ikad prije. Prema izvješću Swiss Re broj namirnica koji se povukao iz trgovina u SAD-u gotovo se udvostručio od 2002. godine. Kako bi smanjili rizik od obolijevanja, donosimo  popis 5 namirnica koje se najčešće povlače iz trgovina zbog moguće zaraze kao i savjete što trebate učiniti da smanjite rizik od bolesti.

1. Zeleno lisnato povrće

Zeleno lisnato povrće odličan je izvor vitamina, vlakana i ostalih zdravih nutrijenata. Ipak, loša vijest je ta da ovo povrće sa sobom nosi i veliki rizik. Izvješće objavljeno u američkom zdravstvenom časopisu ‘Nastanak zaraznih bolesti’ pokazuje da se broj bolesti povezanih s namirnicama kao što je zeleno lisnato povrće znatno povećao od 1998.-2008. godine. Broj oboljelih u tom periodu porastao je za čak 2,2 milijuna ljudi. Razlog tome su različite vrstebakterija, od kojih je najčešća E.Coli. Kako bi smanjili ​​rizik uvijek provjerite jeste li uklonili vanjske slojeve lisnatog povrća nakon čega temeljito operite ruke i povrće prije konzumiranja.

2. Jaja

Namirnica koja je mnogima omiljeni doručak također je riskantna po pitanjusalmonele. Prema američkoj zdravstvenoj agenciji FDA godišnje oboli čak 142,000 osoba od jaja zaraženih salmonelom. Bakterija salmonele može dovesti do niza simptoma kao što su mučnina, grčevi i povraćanje. U težim slučajevima bolest zahtjeva i hospitalizaciju. Čak i u blagim slučajevima salmonela može dovesti do toga da se osjećate užasno stoga definitivno želite smanjiti rizik od zaraze. Kad kupujete jaja u trgovini uvijek provjerite jesu li dobro skladištena. Otvorite kutiju i ako vidite bilo kakve pukotine, klonite ih se. Ipak, rizik možete smanjiti temeljitom termičkom obradom. Ako radite jelo koje zahtjeva sirova jaja ili samo žumanjke , možete kupiti pasterizirana jaja koja će ubiti sve zaostale bakterije.

3. Mliječni proizvodi

Mliječni proizvodi mogu biti opasni ako se ne čuvaju na primjerenoj temperaturi. Zato je opasno izlagati mliječne proizvode visokim temperaturama jer na taj način namirnice postaju lako kvarljive. Iako je mlijeko u trgovinama danas većinom pasterizirano, kupujete li svježe mlijeko šanse za dobivanje bakterijske infekcije znatno su povećane. Ovo vrijedi jednako i za sireve napravljene od svježeg mlijeka.
Prije kupnje mliječnih proizvoda uvijek svakako provjerite rok upotrebe.

4. Tuna

Svi smo većinom upoznati s trovanjima salmonelom i listerijom, no što je s trovanjem s kombrotoksinom? Ova bolest obično je uzrokovana konzumiranjem određene vrste ribe od kojih je najpoznatija tuna. Kada se riba previše ugrije počinje puštati otrov zvan histamin. Nažalost, on se ne može uništiti ni kuhanjem ni zamrzavanjem tako da morate biti posebno oprezni. Najbolja obrana od ove bolesti je kupovina ribe i morskih plodova kod pouzdanog prodavača.

5. Klice

Ove zdrave namirnice svrstavaju se u posebno rizične kada su u pitanju bolesti koje se prenose hranom. Izvješće koje je naručio CBS News pokazuje da većina analiziranih klica sadrže bakterije uključujući i one koje dolaze od fekalne materije. Mikrobiolog Kevin Allen sa Sveučilišta British Columbia smatra da su klice posebno opasne jer rastu u toplim i vlažnim sredinama koje su idealne za rast bakterija. Čak i temeljito pranje ne jamči da ćete se riješiti bakterija pa ako ih namjeravate konzumirati svakako ih prije dobro termički obradite.

Sličan Post 2015-11-30 12:11:00. izvor: Kako Leciti