Kako Leciti

Alternativna Medicina – Narodna Apoteka

PRIRODNI LEK

Jod je ljekoviti mineral o kojemu ovise sve naše životne funkcije

Jod je element u tragovima koji je ključan za mnoge životne funkcije zato što sudjeluje u proizvodnji hormona štitnjače – glavne energetske žlijezde koja regulira rad svih tjelesnih stanica.

Hormoni koje štitnjača proizvodi su trijodtironin (poznat kao T3 jer sadrži tri atoma joda) i tiroksin, koji se nazivaT4 jer sadrži četiri atoma joda. Oba hormona utječu na cjelokupni metabolizam, pa time i na sve funkcije u organizmu: disanje, probavu, kretanje, spavanje… Stoga nedostatak joda može izazvati ozbiljne zdravstvene tegobe.
Guša ili povećanje štitnjače među najčešćim je simptomima nedostatka joda, a pripisuje se manjku joda u prehrani. Nedostatak joda s vremenom može dovesti do hipotireoze (smanjenog lučenja hormona štitnjače), ali i hipertireoze (pretjerane aktivnosti štitne žlijezde).

Jod je bitan i za rad imunološkog sustava te za trudnoću.Neka istraživanja pokazala su da je u trudnoći dovoljna količina joda važna za normalan kvocijent inteligencijedjeteta.

Jod također ima antibakterijsko, antivirusno i antigljivično djelovanje, pa se koristi kao antiseptik i dezificijens.

Početkom 20. stoljeća nedostatak joda bio je dosta čest, no unos joda u međuvremenu se značajno povećao uporabom jodirane soli. No, sol ne bi smjela biti glavni izvor joda jer sam prekomjeran unos soli uzrokuje različite zdravstvene poremećaje, primjerice hipertenziju (povišen krvni tlak).

Jod
Najbolji su prirodni izvori joda morska riba i plodovi mora (npr. rakovi, školjke) kao i morske alge te jaja, mlijeko i mliječni proizvodi (sir, jogurt). Joda ima i u jagodama, zelenom lisnatom povrću, krumpiru i integralnim (cjelovitim) žitaricama.
Konzumiranjem namirnica bogatih jodom povećavamo tjelesnu potrošnju ovog važnog minerala jer one prirodno sadrže i druge hranjive tvari koje djeluju sinergijski s jodom potičući njegovu fiziološku funkciju u tijelu i tako pridonoseći optimalnom zdravlju.

Sličan Post 2016-06-13 13:21:00. izvor: Kako Leciti