Kako Leciti

Alternativna Medicina – Narodna Apoteka

PRIRODNI LEK

Kiseli kupus – blagotvoran za želudac i crijeva

Kupus je neizostavan dio svake zimnice, i ne bez razloga! Kiseli ili sirovi, bogat je vitaminom C, ali i probioticima bez kojih bi naša probava prestala funkcionirati.

sarma

Kiseljenje kupusa za zimnicu duga je tradicija. Jednostavan je to proces, kojeg je rezultat hrana što organizam krijepi i čuva cijelu zimu. Fermentacijom tijekom procesa kiseljenja u kupusu nastaju probiotici, zdrave bakterije koje se nalaze i u brojnim jogurtima, a pomažu našem probavnom sustavu uspostavljanjem ravnoteže u crijevnom mikroflori. Te”dobre bakterije” opake su kad se treba boriti protiv raznih vrsta toksina i zato učinkovite u liječenju proljeva, konstipacija, poboljšanju imuniteta, alergija, upala mokraćnog sustava, raka, upale i ostalih bolesti crijeva, kolesterola, povišenog krvnog tlaka, stresa i intolerancije na laktozu. Utoliko je prehrana bogata kiselim kupusom preporučljiva osobama koje muče gastrointestinalni problemi, a ne mogu probavljatimliječne proizvode, poput jogurta.

Kupus dijeta

Postoje raznorazne dijete temeljene na svježem i kiselom kupusu ili juhi i soku od kupusakoje daju brze rezultate. Olakšavajuć učinak kupusa na probavni sustav čini ga dijetnom namirnicom koja to više kila topi što se više jede. Prednost dugotrajnih kupus dijeta je u tome što, za razliku od ostalih, ne uništavaju želudac već suprotno – štite ga. Kupus dijetetako ne stavljaju ograničenja na unos hrane i mogu trajati toliko dugo dok željeni cilj nije postignut.

Vitamin U

S-metilmetionin kemijski je spoj koji ubrzava proces liječenja čireva na želucu, a od 1950-tih, nakon istraživanja američkog liječnika Garnetta Cheneya i ostalih istraživača Sveučilišta Stanford, često se naziva vitaminom U. Njihovo istraživanje pokazalo je iznimne rezultate uliječenju peptičkog ulkera (čira) pacijenata sokom od sirovog kupusa. S obzirom da se na engleskom čir naziva ‘ulcer’, liječnici su ovaj spoj od milja, radi njegove nenadmašne moći u borbi protiv čireva, nazvali vitamin U.

 

Doviđenja mamurluku

Uz sve nabrojene blagodati za želudac i crijeva, kupus je i bogat izvor vitamina C. Štoviše, jedan najbogatijih izvora tog vitamina tijekom zime. Sarma se ne servira slučajno pred zoru na vjenčanjima već upravo radi ljekovitih svojstva kupusa, koja oporavljaju želudac od noći slastica i alkohola. Uvođenjem kupusa u svakodnevnu prehranu s početkom jeseni nećete pogriješiti. Poboljšava imunološki sustav, koji uslijed zimskih uvjeta pada gubljenjem topline, i brine se za vaš želudac. Zato se počnite pripremati već sad, jer će vam redovit unos kupusa kroz prehranu pomoći da bez probavnih poteškoća preživite temperature ispod 0 i praznička tulumarenja. Osim sarme, brojne su slasne kombinacije za pripremu kupusa.

Sličan Post 2015-10-23 12:08:00. izvor: Kako Leciti