Kako Leciti

Alternativna Medicina – Narodna Apoteka

PRIRODNI LEK

Kopriva je jako zdrava biljka

Kopriva je jako zdrava biljka – Saznajte kako se koristi kao prirodni lijek?

Kopriva sadrži znatnu količinu klorofila, mineralnih soli (kalcij, kalij, fosfor, željezo) te vitamina C i provitamina A. Osim toga, u njoj je mnogo flavonoida, triterpena, sterola i drugih sastojaka koji pozitivno djeluju na naš organizam.
Kopriva je biljka koju svi jako dobro poznajemo. Vjerujemo da nema osobe koja se u djetinjstvu nije ožarila na koprivu, a kasnije nekada kroz odrastanje naučila o ljekovitim svojstvima ove biljke.
Sada pročitajte malo više o ljekovitom djelovanju koprive, i prirodnim ljekovitim preparatima koji se prave od ove biljke.
Kako djeluje kopriva i kada se primjenjuje?
Često se primjenjuje zbog željeza kod malokrvnih osoba jer utječe na stvaranje većeg broja crvenih krvnih zrnaca. Najčešća područja primjene danas su poboljšano mokrenje, reumatske tegobe i poticanje lučenja mlijeka kod dojilja. Veliku primjenu kopriva ima i u kozmetici. Ekstrakt korijena nalazi se u proizvodima protiv opadanja kose.
Ima li nuspojava? Primjenom gotovih preparata u propisanim dozama nuspojave nisu zapažene. Ipak, budite pažljivi jer visoke doze mogu da izazovu crvenilo kože i opstipaciju. Kopriva ne smije da se koristi neprokuhana jer može da ošteti bubrege.

S obzirom na to da utječe na pojačano lučenje mokraće, kod česte primjene treba pripaziti na gubitak kalija i uzimati hranu bogatu tim mineralom.

Kako se priprema čaj od koprive?
Da bi sami sebi pripremili ljekoviti čaj od koprive, slijedite kratke i jako jednostavne upute.
Stručak mladih listova koprive treba kuhati 15 minuta u litri vode, procijediti i popiti tijekom dana. Preporuka je da redovno pijete ovaj čaj mjesec dana.

Ovo možda niste znali – Koprivu rijetko možete da nađete na jelovnicima, iako se radi o ukusnoj namirnici koja može da se pripremi kuhana kao špinat ili isjeckana s jajima kao omlet.
Može da se pripremi na mnogo načina kao i svako povrće.
Mada je savijača ili pita sa koprivom nešto izvanredno, u cijeloj Europi je poznata tek juha od koprive, jedino jelo u kojem kopriva ima glavnu ulogu.

izvor: Kakolijeciti.com

Sličan Post 2016-10-21 15:17:45. izvor: Kako Leciti