Kako Leciti

Alternativna Medicina – Narodna Apoteka

PRIRODNI LEK

Kukuruz za bolji rad crijeva

Kukuruz sadrži posebnu vrstu probiotičkih vlakana koja poboljšavaju rad crijeva.

 

kukuruzne pahuljiceKukuruz je vrijedna sezonska namirnica koja vas neće opteretiti suvišnim kalorijama, a osigurat će vam ugljikohidrate i brzo raspoloživu energiju, aminokiseline te vitamine i minerale, uključujući vitamin C, B1, B5, folnu kiselinu, niacin, fosfor, kalij i magnezij.

Kukuruz je ikona američke kulture koja je opisana u tradicionalnim mitologijama Maya, Azteka i Inka. Smatra se da potječe iz Meksika ili središnje Amerike, a sezonska je namirnica koju su konzumirale najranije civilizacije koje su nastanjivale te prostore. Dokazi o pripremi jela od kukuruza sežu u daleku povijest, čak do prije 7 000 godina.

 

Indijanci su izrazito štovali ovu biljku, budući da im je služila kao hrana, sklonište, dekoracija, pa čak i kao gorivo. Kukuruz je danas vrlo rasprostranjena namirnica. Konzumira se kao povrće ili se melje u brašno od kojeg se radi ukusan kukuruzni kruh.

Palenta, tradicionalno jelo na bazi kukuruza, sastavni je dio starih mediteranskih jelovnika, a svoje mjesto nalazi i danas kao dodatak ribljim i mesnim specijalitetima. Kukuruzne pahuljice ili corn flakes s dodatkom mlijeka ili jogurta sve su popularniji obrok, a posebice su omiljena hrana za doručak.

Dobivaju se kuhanjem i mljevenjem kukuruznog zrna, nakon čega se zapeku da dobiju poznatu žuto – smećkastu boju i postanu hrskave.

Sličan Post 2014-01-17 11:22:00. izvor: Kako Leciti