Kako Leciti

Alternativna Medicina – Narodna Apoteka

PRIRODNI LEK

Paprika čuva naše zdravlje

Paprika je povrće koje se često koristi i jako dobro se slaže s lukom, češnjakom, tikvicama, patlidžanima, rajčicama, a nadasve sa maslinovim uljem. Osim što je jako ukusna, i što je glavni sastojak mnogih ukusnih jela, paprika ima i mnoga druga dobra svojstva koja možda niste znali.

paprika
Paprika je jako dobar prirodni lijek u liječenju avitaminoze, alergije, astme, povišenog krvnog tlaka, hemoroida, dijabetesa. Također pomaže i kod problema sa opadanjem kose, smanjuje rizik od infarkta, jako je dobra namirnica za osobe oboljele od arterioskleroze.
Paprika ima samo je 20 kcl /100 gr jer ima veliki udio vode (92%), stoga je idealna dijetalna namirnica bogata vitaminima i mineralnim tvarima.
Zanimljivo je da paprika sadrži čak 4 puta više vitamina C od naranče, a količina vitamina C u paprikama ovisi o vrsti paprike, podneblju u kojem je uzgojena i nekim drugim čimbenicima.
Konzerviranjem paprika, hranjiva vrijednost se bitno ne mijenja, a količina vitamina C ostaje gotovo na istoj razini kao u svježoj paprici.

Paprike su bogate i vitaminima iz B skupine, posebno sa vitaminima B1 i B2. Sadrži i vitamin E, za kojeg znanstvenici tvrde da ima antikancerogeno djelovanje, vitamin A, a od minerala ima najviše željeza, cinka, kalija i fosfora.
Vjeruje se i da je paprika, a posebno ljuta papričica, afrodizijak, jer budi raspoloženje i strast kod ljudi.

Ljekovito djelovanje paprike:

pojačava imunitet i poboljšava opće stanje organizma zbog prisutnosti visoke količine vitamina C i kapsaicina
cink pojačava aktivnost žlijezda
kapsaicin djeluje antiseptički i u probavnom sustavu sprječava razvoj bakterija
poboljšava vid zbog karotenoida
niskokalorična je i idealna za dijetu

Sličan Post 2015-10-26 13:23:00. izvor: Kako Leciti