Kako Leciti

Alternativna Medicina – Narodna Apoteka

ZANIMLJIVOSTI

Predmenstrualni sindrom – liječenje PMS-a

Ishrana sa visokim sadržajem složenih ugljenih hidrata, koji se nalaze u povrću, integralnih žitarica, pasulja i voća, a siromašna masnoćama, solju, šećerom i alkoholom (sve četvoro izaziva zadržavanje suvišne vode u organizmu!) može da bude od pomoći. Ispijanje šest do osam čaša vode na dan pomoći će vam da eliminirate visak tečnosti. Prirodni diuretici, kao što su lubenice, špargle i peršin, također mogu da doprinesu oslobađanju od suvišne tečnosti.

 

Unosite vise antioksidanta (namirnica bogatih vitaminima C i E i selenom). Promjenljivi nivo šećera, kojem slijedi automatski poremećaj sposobnosti organizma da kontrolira inzulin, može da dovede do žudnje za slatkišima u danima koji neposredno prethode menstruaciji. Manji, a češći obroci pomoći će da se uspostavi stabilan nivo šećera u krvi. Konzumiranjem namirnica koje sadrže mnogo šećera često se upada u vrzino kolo neprestane čežnje za slatkim, a povećana potreba organizma za vitaminima B-kompleksa još više pojačava tu čežnju.

 

Nikotin je moždani stimulans dosta sličan kofeinu, a budući da stimuliranje mozga pojačava PMS simptome, eliminiranje pušenja i ispijanje manjih količina kafe, čaja i kakaoa može da bude dobra ideja. PMS je često praćen remećenjem normalne šeme sna. Pored eliminiranja kofeina, dodatna doza melatonina može u tome da pomogne.

 

 „Pićence za laku noć” je najgore što možete da učinite da biste brže zaspali! Mada vas alkohol u početku uspavljuje, on može da izazove učestala buđenja u toku noći. On također lišava organizam B-vitamina, remeti metabolizam ugljenih hidrata i utiče na sposobnost jetre da prerađuje hormone.

 

Fizička aktivnost ne pomaže samo ublažavanje stresa — ona može i da vas oraspoloži, da vam ojača mišiće i poboljša vašu psihičku spremnost. Ozbiljnijim slučajevima predmenstrualnog sindroma mogla bi da koristi hormonalna terapija. Netradicionalni pristup liječenju PMS-a predstavlja akupunktura, kiropraktičko podešavanje i terapeutska masaža.

 

Recept da lakše prebrodite PMS

Ukoliko patite od predmenstrualnog sindroma, preporučujemo sljedeće.

Antioksidantna formula: Svaka žena sa PMS-om trebalo bi da svakodnevno uzima neku dobru antioksidantnu kombinaciju, koja uključuje vitamin E i beta-karotin. Uzimajte dvije kapsule na dan.

Vitamin B6: Jedna kapsula od 50 do 100 mg svakodnevno tokom deset dana, prije početka menstruacije. Tada možete da prestanete.

 

Ulje noćurka: Jedna kapsula od 500 mg najviše tri puta na dan, tokom sedam do deset dana prije početka menstruacije. Kada počne, možete da prestanete sa uzimanjem.

Ginko biloba: Jedna kapsula od 60 mg najviše dva puta na dan.

Viteks: Jedna kapsula, najviše tri puta na dan; početi deset dana prije početka menstruacije. Možete da prestanete sa uzimanjem kad menstruacija krene.

Cink: Jedna kapsula ili tableta od 15 mg na dan.

Magnezij: Jedna kapsula ili tableta od 500 mg na dan.

Sličan Post 2012-12-20 12:17:00. izvor: Kako Leciti