Kako Leciti

Alternativna Medicina – Narodna Apoteka

ZANIMLJIVOSTI

Ukupni i LDL kolesterol pokazatelji su rizika od srčanog udara!?

Ovo je jedna od najvećih medicinskih zabluda modernog doba.

Dakle, mišljenje da su ukupni i ‘loši kolesterol’ pokazatelji rizika od srčanog udara je jedna od najvećih pogrešaka u modernoj medicini.

Činjenica je da su ove dvije vrijednosti, u slučaju da su povišene, povezane s povećanim rizikom, ali cijela je slika puno složenija.

Ukupni kolesterol zapravo uključuje i HDL (dobri) kolesterol, pa LDL (loši) kolesterol ima više podtipova, različite gustoće čestica, od kojih su male povezane s bolestima srca, a velike nisu.

Ukratko, istraživanja pokazuju da su zapravo ukupni i LDL kolesterol slab pokazatelj rizika u odnosu na druge markere kao što su trigliceridi.

Jedno je istraživanje provedeno na 231 986 pacijenata koji su se u bolnici liječili zbog bolesti srca, a pola njih zapravo je imala normalnu razinu LDL kolesterola! Studije su pokazale da visok kolesterol može imati i zaštitnu ulogu te čak kod starijih osoba smanjiti rizik od srčanih bolesti. Preniske vrijednosti mogu biti povezane s povećanim rizikom od smrti od drugih uzroka, kao što su rak i samoubojstvo.

Sličan Post 2014-05-06 10:12:00. izvor: Kako Leciti