Kako Leciti

Alternativna Medicina – Narodna Apoteka

PRIRODNI LEK

Aromatično bilje – Češnjak (allium sativum)

Aromatično bilje – Češnjak (allium sativum) – Koristi u mnogim domaćinstvima, a njegova ljekovita svojstva poznata su odavno

Češnjak se koristi u mnogim domaćinstvima, a njegova ljekovita svojstva poznata su odavno. Jelima daje prepoznatljiv okus, a koristi se sirov, termički obrađen, u juhama, pri pečenjima, pirjanom mesu, marinadama, nadjevima i umacima.
Bijeli luk, poznat i kao češnjak je začinska biljka koja posjeduje nevjerojatna ljekovita svojstva.
Bijeli luk se uzgajao u Egiptu i Indiji prije čak 5000 godina.

Riječ je o najpoznatijem prirodnom lijeku, koji danas koristimo. Bijeli luk nam može pomoći u slučaju mnogobrojnih zdravstvenih problema. Pročitajte kako se upotrebljava bijeli luk u liječenju, ili nastavite čitati ovaj članak gdje smo u kratkim crtama opisali biljku, primjenu u kuhinji i u narodnom kozmetičkom korištenju.

U kuhinji – Češnjak u kuhinji možete koristiti kao dodatak brojnim jelima, no možete napraviti i maslac sa češnjakom. 3 češnja češnjaka dobro zgnječite i umiještajte u 50 grama maslaca koji ste prethodno miješali kako bi se omekšao. Kao začine koristite sol, a smjesu propasirajte. Nakon što oblikujete smjesu, preporučuje se cilindrični oblik, ostavite u hladnjaku da se ohladi. Nakon što se ohladi, maslac koristite uz ribu ili jednostavno kao namaz za kruh.
Ljepota i zdravlje – Ljekovita svojstva češnjaka u pučkoj su medicini poznata odavno. Ponajprije je poznato njegovo svojstvo pri snižavanju povišenog krvnog tlaka, te dezinficiranju probavnog sustava u slučaju zaraze crvima. No osim toga, češnjak djeluje i na snižavanje tzv. lošeg kolesterola LDL i triglicerida u krvi, a povećava dobri kolesterol HDL.

Češnjak se može koristiti i kao kožni dezinficijens, te protiv virusa i gljivica. Zbog tih svojstava koristi se u slučajevima akni, gljivičnih infekcija i herpesa.

Poznat je i njegov neugodan miris koji izlazi iz usta nakon konzumacije, no i to možete suzbiti na jednostavan način. Dovoljno je prožvakati zrno kave ili bijelu koricu koja se nalazi ispod kore naranče.

izvor: Kakolijeciti.com

Sličan Post 2016-10-21 15:24:30. izvor: Kako Leciti