Kako Leciti

Alternativna Medicina – Narodna Apoteka

PRIRODNI LEK

Prirodni lijekovi protiv kašlja za djecu

Lijekovi za kašalj: sljez za suhi, a bršljan za iskašljavanje
Važno je prepoznati o kakvoj se vrsti kašlja radi i prema tome dijete poticati na kašalj ili ga suzbijati. Moraju naučiti kako se pravilno iskašljati, da ne gutaju šlajm koji se cijedi iz nosa prema plućima.
Dolaskom jeseni i vlažnog, hladnijeg vremena stižu nam i prehlade ili viroze koje su često vezane s kašljem. Kašalj je simptom mnogih bolesti dišnih puteva. U dječjoj je dobi najčešće povezan sa sekrecijom iz nosa, koja se kod djece pored toga što nosić curi, slijeva i u donje dišne puteve pa izaziva refleks kašlja.


Što kad beba ne može disati zbog začepljenog nosa ?
Kašalj nije uvijek znak jako teške bolesti nego pokušaj da dijete izbaci nakupljenu sluz, te ga u tom slučaju ne treba suzbijati, nego poticati iskašljavanje kako bi se dišni putevi očistili od sekreta i omogućili djetetu da nesmetano diše. Često se kašalj pojačava kada dijete spava, pa se u tom slučaju preporučuje povišeni položaj, kako bi lakše disalo i lakše se iskašljalo u snu.
Suhi kašalj nastaje najčešće zbog iritacije sluznice, zbog prisutnog virusa, bakterije ili kontakta s nekim alergenom pa ga treba smirivati, i vlažiti sluznicu (inhalacija). Kašalj još može biti vezan uz suženje bronha (donjih dišnih puteva) kada je prisutno i ‘hroptanje’ ili weesing. Tada na prvom mjestu treba djelovati na spazam bronha (bronhodilatatori) a tek zatim na pospješivanje iskašljavanja.

Vrtićka djeca mogu kašljati cijelu godinuDjeca koja pohađaju vrtić, najčešće od prvog dana imaju simptome respiratornih infekcija (uglavnom virusnih) dakle curi im nos i kašlju. Najčešće to traje kroz cijelu godinu. Za to u prvom redu treba podizati imunitet djeteta zdravom prehranom i boravkom na svježem zraku, higijenom, održavanjem prohodnosti nosa, te adekvatnom odjećom.


Kako bez dodataka ojačati imunitet ?
Sirupi za kašalj su pomoć da dijete ili lakše iskašljava ili da se podražaj kašlja smanji, osobito kad spava. Sirupi koje roditelji mogu kupiti u ljekarni su uglavnom sirupi od sljeza, bršljana ili trputca. Trputac je odlično sredstvo protiv kašlja, i općenito kod ostalih plućnih i bronhijalnih bolesti. Osim toga, otkriveno je da pojedine tvari u njemu djeluju i antibiotski. Sljez se pak, s druge strane, koristi za ublažavanje suhog, neproduktivnog kašlja. Postoje i sirupi od bršljana koji razrjeđuju nakupljeni sekret i omogućuje njegovo lakše iskašljavanje, opuštaju glatke mišiće bronha te smiruju podražaj na kašalj pa se mogu koristiti u liječenju i suhog i produktivnog kašlja
Od narodnih lijekova,  koriste se i sirupi od borovih iglica, razne vrste meda (“med za kašalj”, “med za bronhitis”…) karamelizirani šećer. Oni bi uglavnom trebali služiti da potaknu iskašljavanje, ali nema znanstvenih dokaza na kojem principu djeluju. Nekada se na prsište utrljavala i svinjska mast, koja je najvjerojatnije imala efekt grijanja te pospješivala iskašljavanje sluzi iz dišnih puteva. Ako kašalj duže traje, a ništa od prirodnih lijekova ne pomaže, svakako treba odvesti dijete na pregled kako bi se ustanovio uzrok i dao odgovarajući lijek.


KakoLeciti_Prirodni lijekovi protiv kaslja za djecuDomaći napitci protiv suhog i vlažnog kašlja
I čaj je odlično sredstvo kada je dijete prehlađeno i kašlje. Najčešće se preporučuje čaj od sljeza, ali mogu doći u obzir i drugi biljni čajevi. Djeci od 2 godine nadalje se može staviti i žličica meda. Čaj je dobar iz više razloga i to: on je tekućina koja je važna kada je dijete prehlađeno, obično je topla pa i zagrije prehlađeno dijete. U čaj se može se dodati i par kapi limunovog soka, koji sadrži C vitamin koji je također dobar kada smo prehlađeni. Vlaženje sluznice nosa, i inhalacije te zdrava mikroklima (što manje pregrijanih prostora, vlaženje prostorija grijanih centralnim grijanjem…) je također jako važno u liječenju kašlja.
Važno je naučiti djecu iskašljavatiJako je važno naučiti djecu da iskašljavaju, naravno, kada su dovoljno zrela. Do tad je važan drenažni položaj i fizikalna terapija i masaža, da dijete pokuša iskašljati sekret i da spava na povišenom. Moguće je koristiti i razne preparate za masažu na bazi bilja i eukaliptusa, koji griju, ugodnog su mirisa te umirujuće djeluju na sluznicu dišnih organa. Za liječenje kašlja važan preduvjet su i inhalacije (s fiziološkom otopinom) uz neizbježnu toaletu nosa.

Trputac: odličan za ublažavanje vlažnog kašlja. Odlično sredstvo protiv kašlja, i općenito kod ostalih plućnih i bronhijalnih bolesti. Osim toga, otkriveno je da pojedine tvari u njemu djeluju antibiotski.

Sljez: koristi se za ublažavanje suhog, neproduktivnog kašlja.

Bršljan: sirup razrjeđuje nakupljeni sekret i omogućuje njegovo lakše iskašljavanje, opušta glatke mišiće bronha te smiruje podražaj na kašalj

Sličan Post 2016-11-08 08:27:00. izvor: Kako Leciti