Kako Leciti

Alternativna Medicina – Narodna Apoteka

ZDRAVLJE i LEPOTA

Blagodati sezamovog ulja

U sezamu se nalazi više kalcija nego u mlijeku, a uz to je bogat izvor mangana, bakra, cinka i vitamina B1 i E. Pozitivno djeluje na snižavanje tlaka i kolesterola, a uz to sprječava oksidacijsko oštećenje jetre.

Osim što je sezam sam po sebi vrlo djelotvoran za poboljšanje zdravlja, njegovo je ulje također vrlo blagotvorno za ljudski organizam. Ono se u Indiji koristi kao ulje za zacijeljivanje, a poznato je i poklonicima ayurvedske medicine kao lijek za neke kronične bolesti, kao što je hepatits, dijabetes ili čak i migrene.S obzirom na to da se u 100 grama sezama nalazi 565 kcal, i ulje i sezam treba koristiti u malim količinama.
Poboljšava probavu i pomaže kod zatvora – sezamovo ulje bogato je vlaknima koji će potaknuti dobru probavu i osigurati zdravlje debelog crijeva.
Imaju antikancerogeno djelovanje – u ulju se nalazi fitati, odnosno fitinska kiselina, koja ima antioksidativni učinak te su istraživanja pokazala kako normaliziraju rast stanica, pa tako utječu i na razvoj kancerogenih stanica. No, fitinska kiselina se također veže za minerale (poput kalcija, magnezija) te za željezo, i zbog toga je važno u malim količinama konzumirati sezamovo ulje u ovu svrhu.

Poboljšava zdravlje srca i srčanih žila – u sezamovom ulju, kao i sezamu, nalazi se sezamol, koji ima antioksidativna i protuupalna djelovanja, a koji može prevenirati srčana oboljenja, kao i pozitivno djelovati na stanje krvožilnog sustava.
Snižava krvni tlak – zbog visokog udjela magnezija, sezamovo ulje pomoći se sniziti visoki krvni tlak.

Odličan za održavanje oralnog zdravlja – ovo je jedno od najučinkovitijih dobrobiti sezamovog ulja, pogotovo ako se odlučite mućkati sezamovo ulje u ustima. Osim što izbjeljuje zube također smanjuje udio bakterija streptokoka u ustima i potiče općenito poboljšanje oralnog zdravlja.

Održava kožu zdravom – zbog velikog udjela zinka, korištenje sezamovog ulja potiče stvaranje kolagena te održavanje elastičnosti kože. Uz to,cink će pomoći i da se koža brže oporavi, a smirit će i opekline, kao i prevenirati druga kožna oboljenja.

Sličan Post 2016-09-30 08:00:00. izvor: Kako Leciti