Kako Leciti

Alternativna Medicina – Narodna Apoteka

PRIRODNI LEK

Brusnice je dobar prirodni antibiotik

Sok od brusnica već se odavno koristi kao prirodni lijek protiv infekcije mokraćnih putova.

susena brusnica

Naučnim studijama djelotvornost brusnica u liječenju ovih infekcija je i službeno dokazana, ali tek je nedavno otkriveno zašto. Profesorica Teri Kamesano inženjer kemije na institutu Worcester Polytechnic u saveznoj državi Masacusets gdje brusnice predstavljaju važnu poljoprivrednu kulturu predvodila je istraživanje kojem je cilj bio otkriti djelovanje kemijskih spojeva kod brusnica na molekularnom nivou. Rezultat: otkriće kemijskog spoja koji mijenja strukturu bakterije Escherichia coli, uzročnika infekcije mokraćnog sistema.

“Da bi se razvila infekcija mokraćnih putova, Escherichia coli mora se vezati za bubrežne ćelije ili za one u mokraćnim izvodnim kanalima. Ono što sok od brusnica može napraviti je da promjeni tu bakteriju i time spriječi njeno vezivanje za ćelije mokraćnog sistema. Tako smo saznali da on sprečava upalu,” kaže Kamesano.

Od brusnica se može napraviti mnogo vrsta jela, ali najviše se konzumiraju u obliku soka. Količina soka od brusnica potrebna da se spriječi infekcija je vrlo mala, kaže profesorica Kamesano. Samo jedna čaša dnevno!

Ali, brusnice su djelotvorne protiv infekcija uzrokovanih Escherichiom coli u bilo kojem obliku. Osim toga, njihovo pozitivno djelovanje na zdravlje nije ograničeno samo na infekcije mokraćnih putova. Brusnice, mogu smanjiti “loš kolesterol” i poboljšati “dobri kolesterol”. Osim toga, mogu smanjiti i rizik od srčanih bolesti, spriječiti kvarenje zuba, i pomoći u liječenju čira i raka želuca.

Teri Kamesano kaže da bi brusnice, odnosno kemijski spojevi u njima, konačno mogli smanjiti potrebu za antibioticima. Američki Nacionalni institut za zdravlje financira istraživanja o utjecaju brusnica na srčane bolesti, kao i o drugim pozitivnim svojstvima ovog kiselog, kao rubin crvenog voća.

Sličan Post 2014-03-28 07:09:00. izvor: Kako Leciti