Kako Leciti

Alternativna Medicina – Narodna Apoteka

ZANIMLJIVOSTI

Minerali potrebni da se riješite glavobolje

 

Magnezij — Premalo magnezija također se smatra mogućim uzrokom glavobolja, naročito migrena. Studija objavljena u „Novostima iz porodične prakse” (15. avgust 1993) kaže da je kod trinaestoro od trideset dvoje pacijenata sa migrenom pronađen nizak nivo magnezija. Svakodnevno uzimanje dodataka magnezija može da smanji učestalost glavobolja kod osoba koje su im sklone.

 

Cink – Višak bakra i premalo cinka mogu da prouzrokuju migrene. Bakar stimulativno djeluje na aktivnost vazoaktivnih amina, kemikalija koje utiču na širinu krvnih sudova. Pretjerana aktivnost može da inicira migrenu. Manje količine dodataka cinka mogu da pomognu da se bakar održava na odgovarajućem nivou.

 

Aromatska terapija protiv glavobolje

 

Umirujući mirisi mogu da priguše žestoku glavobolju. Lokalna (eksterna) primjena mješavine esencijalnih ulja dugo se već koristi za ublažavanje stresa i glavobolja. Ovi preparati obično sadrže ulje ljute nane, eukaliptusa i još nekih biljaka i utrljavaju se u čelo i sljepoočnice kako bi se ublažio bol. Istraživači sa Državne neurološke klinike Univerziteta u Kilu, Njemačka, sproveli su ispitivanje „naslijepo”: trideset dvoje zdravih ispitanika uzimalo je različite preparate; placebo sa esencijalnim uljima u tragovima, preparate koji su sadržavali i ulje ljute nane i eukaliptusa, ili preparate koji su sadržavali jedno ili drugo ulje. Najdjelotvornijim pokazali su se preparati koji su sadržavali gotovo čisto ulje ljute nane.

 

Vitamini dobri protiv glavobolje

 

Ono što jedete može da utiče na vašu sposobnost da podnesete bol. Evo i zašto. Posljednjih godina, istraživači su otkrili da organizam sam proizvodi sopstvena sredstva za ublažavanje bolova, zvana endorfini. Ishrana koja je bogata određenim hranljivim sastojcima, naročito holinom, može da snabdje organizam sirovinama za proizvodnju ovih kemikalija. Holin se nalazi u B-vitaminima, naročito u B]5 B2, B6 i u vitaminu E.

 

Kako se boriti protiv glavobolje?

 

Olakšajte sebi stres. Znam da je ovo lakše reći nego učiniti, ali držanjem stresa pod kontrolom može prije svega mnogo da se doprinese samom sprečavanju nastajanja glavobolja. Praktikujte neku od tehnika opuštanja, kao što su meditacija ili joga. Fizičko vježbanje također umnogome pomaže razbijanju stresa.

 

Izbjegavajte hranu koja vam inicira glavobolju. Pošto je poznato da izvjesne namirnice iniciraju pojavu migrenoznih glavobolja, morate dobro da se potrudite i otkrijete koje su to namirnice u vašem slučaju. To može da bude veoma jednostavno: potrebno je samo da vodite evidenciju svega što u toku dana pojedete, u periodu od nekoliko mjeseci, uz istovremeno evidentiranje vremena kada se glavobolja javlja i beleženje njenog trajanja. Usporedite potom tabelu vaše ishrane sa tabelom javljanja glavobolje i možda će vam to poređenje dati odgovor! Drastičniji način za ovo jeste primjena eliminacione dijete, u kojoj pomalo, svako¬dnevno, uključujete u svoju ishranu različite namirnice. Potom, kada primijetite da određena namirnica inicira migrenozni napad, odmah je isključuje iz dalje ishrane.

 

Povezi za glavu. Naročiti povezi za glavu koji mogu da ublaže simptome migrene prodaju se u apotekama. Upotreba je jednostavna: stavite ga na čelo i dobro zategnete; na taj način se privremeno smanjuje dotok krvi u mozak, a time i zapaljenje i bol. Neki ljudi su zaključili da primjenom ovih poveza u ranim stadijumima migrene mogu u priličnoj meri da je drže pod kontrolom.

 

Još jedan recept protiv glavobolje

 

Ukoliko patite od glavobolja, ili pokazujete sklonost prema njima, ovi dodaci bi trebalo da vam pomognu.

 

Ukoliko vas boli glava:

 

Đumbir: Dvije kapsule đumbira tri puta na dan, kako bi se ublažio osjećaj mučnine koji prati glavobolju.

 

Kora bijele vrbe: Jedna ili dvije kapsule od 500 mg, do tri puta na dan.

 

Eri Mindelove tajne liječenja za sprečavanje glavobolje: Ginko biloba: Dvije kapsule od 60 mg, dva pura na dan. Magnezij: Uzimajte svakodnevno 500 mg heliranog magnezija. Cink: jedna tableta ili kapsula od 15 do 50 mg na dan. Vitamin B-kompleks: Jedna kapsula od 50 do 150 mg svakog dana.

Sličan Post 2016-11-07 09:00:00. izvor: Kako Leciti