Kako Leciti

Alternativna Medicina – Narodna Apoteka

ZDRAVLJE i LEPOTA

Eliminirajte otrove iz organizma uz ove namirnice

Antioksidanti igraju značajnu ulogu u vašem zdravlju. Neutraliziraju slobodne radikale i usporavaju starenje organizma, a mi smo izdvojili deset najinteresantnijih namirnica koje ih sadrže.
Slobodni radikali nastaju pod utjecajem toksina kao što su dim cigareta, sunce, kemikalije iz kozmetičkih preparata i UV zračenja, a ima ih i u nekim lijekovima.

detoksikaciaj
Svakog dana, minute i sekunde naše tijelo vodi bitku s različitim vrstama zagađenja i toksinima, koji ukoliko se ne uklone iz tijela ostavljaju ružan pečat na našoj koži, kosi i noktima koji su glavni vanjski pokazatelji naše ”unutrašnje ljepote”. Detoksikacija je zapravo svojevrsna drenaža organizma, a vrši se kroz pet organa koji imaju sposobnost eliminacije toksina i nusprodukata metabolizma. Oni su redom: jetra i žuč, bubrezi, debelo crijevo, pluća i koža. No ovdje definitivno glavnu ulogu igra jetra kojoj trebamo posvetiti punu pažnju.
Antioksidanti vrše detoksikaciju, a iako ih naše tijelo može samo proizvesti, neke ipak moramo unijeti kroz prehranu.
Detoksikacija je prirodan tjelesni i potpuno automatizirani proces eliminacije otrova i štetnih nusprodukata metabolizma iz organizma te je ultimativno rješenje odnosno karika koja nedostaje u prevenciji bolesti te njezi i održavanju našeg tijela.

1. BorovniceOvo voće je puno antioksidanta, a dobro je i zazdravlje srca. Uravnotežuju razinu šećera u krvi i preporučuju se kod dijabetesa. Borovnice su bogate vitaminom C, vlaknima, manganom i dr. Stručnjaci se slažu, ako radite bilo kakvu promjenu u prehrani prvo joj dodajte borovnice i drugo tamno bobičasto voće npr. maline, kupine, crno grožđe.

2. RajčicaRajčice sadrže veliku količinu likopena koji je još jači antioksidant od vitamina E i beta karotena. Likopen treba masnoće za optimalno apsorpciju pa je dobro da rajčice jedete sa zdravim masnoćama npr. maslinovim uljem.

3. ArtičokaArtičoka je na samom vrhu ljestvice po udjelu antioksidanta, a većina je sadržana u srcu, jestivom mekanom dijelu. Kuhane artičoke imaju čak veću sposobnost detoksikacije od nekih supernamirnica koje su poznate po velikom udjelu antioksidanta npr. šparoge, crveni kupus, luk, brokula, sirovi češnjak, avokado i rukola.

4. ŠparogaŠparoge najviše pomažu kod drenaže jetre. Ona je odgovorna za filtriranje većine toksina iz našeg tijela pa će njezino čišćenje definitivno pomoći da živite zdravije. Možete ih pripremiti na različite načine, a najbolje ih je nakratko obariti u kipućoj vodi ili staviti na gril.

5. RukolaRukola je bogata vlaknima, te antioksidantima i glukosinolatima koji mogu smanjiti rizik od raka. Ima visoku razinu klorofila i protuupalna je namirnica.


6. Heljda
Heljda sprječava zadržavanje vode u organizmu i smanjuje natečenost. Čisti organizam, pomaže u normalnoj regulaciji probave, ima nizak glikemijski indeks, te je bez glutena. Može se koristiti u obliku brašna, u preljevima za juhe ili salate, kao prilog ili kao žitarica za doručak.

7. Slatki krumpirI bijeli i slatki krumpir važni su izvori vitamina C i B6, kalija i vlakana. No, slatki krumpir ima nešto više tih tvari. Osim antioksidanta unijet ćete veliku količinu kalcija i vitamina A. Za dodatnu detoksikaciju svakako konzumirajte slatki krumpir i ostale narančaste namirnice.

8. Goji bobiceIzuzetno su hranjive i sadrže više vitamina C od naranče i više beta-karotena od mrkva, oba vrlo važna antioksidanta. Goji bobice se mogu jesti na brojne načine, sirove, ili u obliku soka, čaja, Smoothie, u energetskom miksu s orašastim plodovima, sa žitaricama, u muffinima i dr.

9. Orašasti plodovi
Orašasti plodovi mogu biti zdrave grickalice za bilo koje doba dana. Puni su proteina, vlakana i zdravih masnoća, a jako su dobri za detoksikaciju. Konzumirajte plodove koji nisu soljeni.

10. Sjemenke konopljeKonoplja sadrži vitamine E i C, koji su snažni antioksidanti, kao i vlakna koja čisti probavni trakt. Sjemenke sadrže klorofil, koji pomaže očistiti tijelo od mnogih toksina, uključujući i teške metale.

Sličan Post 2015-10-29 11:29:00. izvor: Kako Leciti