Kako Leciti

Alternativna Medicina – Narodna Apoteka

ZDRAVLJE i LEPOTA

Jedite hranu prirodno bogatu fosforom, a čuvajte se umjetnih fosfata

Nakon kalcija, fosfor je najzastupljeniji mineral u ljudskom tijelu. Oko 85% fosfora nalazi se u kostima i zubima. Zajedno s kalcijem fosfor je glavni “građevni materijal” koštane strukture.

Glavni igrač u proizvodnji energije

Općenito je fosfor “glavni” u organizmu mnogo više nego što je općenito poznato. Sudjeluje u gotovo svakoj biokemijskoj reakciji, održava normalnu pH vrijednost (kiselost) organizma i nužan je za proizvodnju energije. Potreban je za rast i razvoj svih tjelesnih stanica, i sastavni je dio nukleinskih kiselina DNK i RNK odnosno našeg genetskog koda.
Fosfor sudjeluje u održavanju ravnoteže vitamina i minerala (npr.vitamina B i D, magnezija i cinka) i hormonalne ravnoteže. Važan je za probavu i za rad bubrega, mozga, mišića…
Fosforom su bogate namirnice koje obiluju i bjelančevinama – meso, mliječni proizvodi, jaja. Dobri su izvori fosfora riba i plodovi mora, npr. sardine, tuna, škampi, školjke. Također i kvasac i kakao, a fosfora ima i u sjemenkama, orašastim plodovima, mahunarkama, cjelovitim žitaricama i klicama žitarica, suhom voću, krumpiru.

Nedostatak fosfora u organizmu nije uobičajen zbog široke rasprostranjenosti ovog minerala u hrani. Manjak se najčešće pojavljuje zbog bolesti (alkoholizam, anoreksija, bolesti bubrega, dijabetes) te zbog uzimanja određenih vrsta lijekova. Simptomi manjka fosfora su gubitak teka, kostobolja i krhkost kostiju, ukočenost zglobova, problemi sa zubima, slabost, gubitak na težini, nepravilno disanje, umor, razdražljivost.

Opasni fosfati

Često se ističe da je višak fosfora opasniji od manjka. Višak može biti posljedica bolesti bubrega te uzimanja previše fosfora hranom, ali to se u pravilu ne odnosi na namirnice koje prirodno sadrže fosfor, nego na prerađenu hranu i napitke (najviše gazirane) koji sadrže velike količine fosforne kiseline. Naime, fosforna kiselina, odnosno njezine soli – fosfati,upotrebljavaju se kao aditiv za mnoge industrijski prerađene namirnice.
Pretjeranim unosom fosfata u organizmu se narušava ravnoteža između fosfora i kalcija.Fosfati smanjuju apsorpciju kalcija, ali i magnezija, što smanjuje gustoću kostiju i povećava rizik od osteoporoze. Višak fosfata uzrokuje bolesti bubrega i stvaranje kamenaca te povećava rizik od srčanožilnih bolesti. Neka istraživanja pokazala su da visoka razina fosfata ubrzava starenje.

Sličan Post 2016-02-26 13:49:00. izvor: Kako Leciti