Kako Leciti

Alternativna Medicina – Narodna Apoteka

ZDRAVLJE i LEPOTA

Kiseline kao izvor života, dobrog zdravlja i mladenačkog izgleda

Na spomen kiseline svašta bi vam moglo pasti na pamet – možda kiseline poput limunske i octene koje se koriste u kulinarstvu, ili “žestoki” proizvodi za čišćenje kućanstva kao što je solna kiselina.
Kad je riječ o zdravlju, mnogi se žale na tegobe zbog prekomjernog lučenja želučane kiseline, a često se spominje i popularna teorija da nezdrav način života prekomjerno “zakiseljuje” organizam.
Zapravo nam je cijeli život prožet najraznovrsnijim kiselinama koje su nužne za zdravlje, a često i korisne za ljepotu.

 

kesten
Deoksiribonukleinska kiselina 
Sadrži genetske upute za život, koje nasljeđujemo od roditelja. DNK prenosi nasljedni materijal i osobine, od boje očiju i kose do sklonosti nekim bolestima. DNK analiza uobičajeno se koristi za utvrđivanje krvnog srodstva, a u posljednje vrijeme sve je popularnija u predviđanju i prevenciji bolesti. Preko specijaliziranih tvrtki može se naručiti izrada vlastitog “genetskog profila” iz uzorka sline. Nude se testovi za procjenu rizika od različitih vrsta raka, neurodegenerativnih i srčanožilnih bolesti, dijabetesa, celijakije i niza drugih bolesti.

Aminokiseline
Često se opisuju kao gradivni blokovi od kojih se sastoje proteini. Nužne su za život jer o njima ovise brojni fiziološki procesi u organizmu: stvaranje energije, izmjena tvari, hormonska ravnoteža, prijenos živčanih impulsa… Neke su aminokiseline esencijalne, što znači da ih tijelo ne proizvodi samo nego ih mora dobiti putem hrane.
Meso, riba, jaja, mlijeko i mliječni proizvodi, soja, sjemenke dobri su izvori proteina, a time i esencijalnih aminokiselina. Među poznatijim je aminokiselinama triptofan koji je važan za aktivnost takozvanog hormona sreće serotonina i hormona melatonina koji regulira spavanje i budnost, pa se namirnice bogate triptofanom (npr. puretina, banana, bundevine i suncokretove sjemenke, zobena kaša) preporučuju za bolji san i raspoloženje. Vjerojatno vam zvuče poznato L-Karnitin i L-Arginin – derivati koji se dobivaju iz aminokiselina, a česti su sastojci u energizirajućim suplementima za razgradnju masnoća i jačanje mišića.

 

Omega kiseline
Nezaobilazne su kao dobre masnoće u savjetima o zdravoj prehrani. Najpoznatije su omega-3 (alfa-linolenska) i omega-6 (linolna), esencijalne masne kiseline koje su važne za srčanožilni, živčani, imunološki i probavni sustav, hormonsku ravnotežu, zdravlje kože, kose i noktiju. Obiljeomega-3 masnih kiselina sadrži plava morska riba, riblje ulje, laneno ulje i sjemenke, orasi, dok seomega-6 masne kiseline nalaze uglavnom u margarinu, biljnim uljima i žitaricama.

 

Aksorbinska kiselina
Općepoznata je kao vitamin C, moćan antioksidanskoji podiže imunitet, štiti od srčanožilnih bolesti i smanjuje rizik od raka. O njemu ovisi i zdravlje kostiju, zuba i kože u kojoj potiče stvaranje vezivnog vlakna kolagena koji daje koži čvrstoću i elastičnost, pa se vitamin C često dodaje u kozmetičke preparate.

 

Folna kiselina
Ili vitamin B9, najpoznatiji je kao nutrijent koji je prijeko potreban u trudnoći zato što je nužan za diobu stanica, pravilan razvoj i rast embrija. Istraživanja su pokazala da je folna kiselina bitna i za raspoloženje jer regulira razinu “hormona sreće” serotonina, te da može smanjiti rizik od srčanožilnih bolesti. Folnom kiselinom bogato je zeleno povrće (osobito špinat), grah, leća, orasi…

 

Hijaluronska kiselina
Prirodno se nalazi u ljudskom tijelu – sastavni je dio mnogih tkiva (npr. zglobovi, očne jabučice, koža). Koristi se u dermatologiji, oftalmologiji, ortopediji i dentalnoj medicini, no najpoznatija je kao “čarobni gel” za pomlađivanje kože. Naime, starenjem koža gubi sposobnost stvaranja hijaluronske kiseline, pa se pojavljuju bore. Tu spremno uskače industrija ljepote, nudeći tretmane pomoću kojih se nadoknađuje hijaluronska kiselina, a ujedno se kožu potiče da je pojačano proizvodi.
Bore se popunjavaju takozvanim filerima – injekcijama hijaluronske kiseline koja poput spužve “hvata” i zadržava vodu u koži,povećavajući joj volumen. Osim lica, biorazgradivi hijaluronski fileri prikladni su za pomlađivanje vrata, dekoltea i ruku, a učinak traje otprilike šest do 12 mjeseci. Hijaluronska kiselina vrlo često dodaje se i u kozmetičke preparate za svakodnevnu njegu.

 

Salicilna kiselina
Najčešće se dobiva iz kore vrbe, a kemijski je slična acetilsalicilnoj kiselini (najpoznatijoj kao aspirin) i glavna je sirovina za njezinu proizvodnju. Salicilna kiselina djeluje protuupalno i potiče uklanjanje odumrlih stanica, pa se preporučuje za njegu problematične i osjetljive kože. Piling sa salicilnom kiselinom preporučuje se kao izvrsno rješenje protiv akni.

 

Glikolna kiselina
Dobiva se iz šećerne trske, također se pokazala kao odličan dermatološki piling za problematičnu kožu s aknama. Često se kombinira sa salicilnom kiselinom za brže i učinkovitije rezultate

Sličan Post 2018-09-16 09:00:00. izvor: Kako Leciti