Kako Leciti

Alternativna Medicina – Narodna Apoteka

PRIRODNI LEK

Koliko je riblje ulje zapravo dobro za naše zdravlje?

Riba je jako zdrava namirnica, pogotovo ako je riječ o ribi provjerenog porijekla koja je svježa i dobro pripremljena.

 

Već duže vrijeme se svugdje spominju jantarne kapsule ribljeg ulja, a sve u kontekstu kao vrlo koristan dodatak prehrani koji ima višestruke dobre utjecaje na zdravlje. Ipak, neki znanstvenici se ne slažu s tom tvrdnjom. Stoga se postavlja pitanje – koliko je zapravo zdravo riblje ulje?

Brojne studije pokazale su da kapsule ribljeg ulja kao dodatak prehrani imaju brojne zdravstvene pogodnosti, a isto to, naravno, tvrde i proizvođači. Međutim unutar znanstvene zajednice bilježi se i rastući skepticizam po pitanju tog dodatka prehrani. Tako nedavna istraživanja čak upozoravaju da riblje ulje u kapsulama može povećati rizik od raka prostate.

No tu je i najnovija studija. Znanstvenici s Instituta za srce, pluća i krv ispitali su volumene mozga 1.111 starijih žena, a zatim ih provjerili nakon osam godina tražeći razine omega-3 masnih kiselina koje se nalaze upravo u ribljem ulju. Žene čiji testovi su bilježili više razine tih masnih kiselina, i to zahvaljujući i prehrani i uzimanju dodataka prehrani, imale su veći volumen mozga te je u skladu s time njihov mozak bio i do dvije godine ‘mlađi’, spominju izvještaji istraživanja.

Sličan Post 2014-11-17 13:43:00. izvor: Kako Leciti