Kako Leciti

Alternativna Medicina – Narodna Apoteka

PRIRODNI LEK

Saznajte sve što vas zanima o gljivama!

Osim što su toliko ukusne da u trenu mogu obogatiti baš svaki obrok, gljive su vrlo zdrava namirnica koja bi se svako toliko trebala naći na vašem tanjuru. Naime, samo 80 grama gljiva sastavom može zamijeniti jedan dnevni obrok voća i povrća. Želite li maksimalno uživati u ovoj namirnici pripremite ih kako je opisano u tekstu ispod.

 

Kao prirodni izvor vitamina B5, koji tijelu daje snagu i izdržljivost, ova je namirnica kao stvorena za osobe koje žive užurbanim načinom života. Isto tako, gljive su niskokalorične te su idealne za sve koji na zdrav način žele izgubiti pokoji kilogram viška. No baš kao i svaku drugu namirnicu i gljive treba znati pravilno očistiti i pripremiti za jelo.

Nutritivne vrijednosti gljiva: Gljive su prirodni izvor velike količine vitamina (B1, B2, C i D) i minerala (kalij, željezo, cink, kalcij). Prepune su vitamina B5 koji tijelu pomaže da apsorbira i maksimalno iskoristi energiju iz hrane koju pojedemo. Gljive imaju vrlo nisku kalorijsku vrijednost i sadrže malo masnoća te su samim time izvrstan, zdravi saveznik kod mršavljenja.

Pravilno čišćenje gljiva: Svježe gljive nikako ne smijete prati u vodi jer je one upijaju poput spužve te na taj način gube nutritivne vrijednosti i mogu postati gnjecave. Nabavite posebnu spužvicu ili četkicu za čišćenje gljiva ili ih grubom kuhinjskom krpom dobro istrljajte dok ne uklonite sve tragove zemlje.

Saznajte koje su to najtraženije vrste gljiva na našem podneblju, te kako ih razlikovati od OPASNIH dvojnika.

Priprema gljiva za kuhanje: Ne bacajte stabljiku već je dobro obrišite i izrežite po dužini na pola. Za gulaše i dinstanje klobuk narežite na polovice i četvrtine. Tako će ostati sočni i puni okusa, poput komadića mesa. Za omlet, rižoto ili umak s tjesteninom narežite ih na tanke šnite kako bi se lakše i bolje povezali s umakom ili ostatkom namirnica.

Izvor: zadovoljna.hr

Sličan Post 2013-11-22 07:50:00. izvor: Kako Leciti