Kako Leciti

Alternativna Medicina – Narodna Apoteka

PRIRODNI LEK

Kopriva – To je biljka koja prije svega pospješuje izlučivanje mokraće, a ima još mnogo primjena u narodnoj medicini

Kopriva – To je biljka koja prije svega pospješuje izlučivanje mokraće, a ima još mnogo primjena u narodnoj medicini

Bolno poznanstvo s ovom biljkom je zasigurno svatko imao. Ali tvari koje nam ona pri dodiru uštrca (acetilkolin i histamin) čine je istodobno vrijednom ljekovitom biljkom.
Kopriva je svima nama poznata po listovima koji na dodir žare, a ipak je riječ o jednoj jako ljekovitoj biljci.
Kopriva je tamnozelene boje, srcolikih listova, latinski naziv je Urtica dioica, a u našim krajevima poznata je još i po imenima žara ili pasja kupina. Kopriva je jednodoma ili dvodoma biljka iz familije Urticaceae.
Kopriva (Urtica urens) potiče izmjenu tvari u cijelom organizmu. Međutim, njezina ljekovita svojstva djeluju u slučaju različitih poteškoća.
Kopriva, prije svega, pospješuje izlučivanje mokraće. Na to trebaju obratiti pozornost svi oni koji boluju od reumatizma, gihta, peckanja u mjehuru, mokraćnoga kamenca kao i drugih problema s mokraćnim mjehurom. Suzbija proljev i zaustavlja krvarenja kao i nesnosno izlučivanje sluzi kod hunjavice.
Kopriva čisti krv, pa je stoga osobito omiljena u proljetnim kurama. Kopriva se oduvijek jela jednako kao i špinat. Koristi se i kao dodatak juhi, jer je bogata metalima željezo, magnezij koji tijelu čine dobro. Spomena vrijedan je i C vitamin koji ona sa država.

Branje: Sve vrste koprive pojavljuju se u otvorenoj prirodi i u vrtu. Berite ih u bilo koje godišnje doba, ovisno o potrebi. Dijelove biljke koristite u svježem stanju. Cvate od lipnja do listopada.
Oprez od otrovnih sredstava protiv korova.

izvor: Kakolijeciti.com

Sličan Post 2016-10-28 09:36:32. izvor: Kako Leciti