Kako Leciti

Alternativna Medicina – Narodna Apoteka

PRIRODNI LEK

Korov koji će vas preporoditi – Maslačak

Korov koji će vas preporoditi – Maslačak je odličan prirodni lijek za mnoge zdravstvene tegobe

 

Naše bake su ga koristile pri umivanju da bi imale sjajno lice, ali maslačak može liječiti i mnoge ozbiljne bolesti.
Mogu se koristiti svi dijelovi biljke, međutim maslačkov korijen je najpopularniji dio koji liječi jetru.
Čaj od sirovog ili osušenog korijena maslačka može djelovati pročišćavajuće za naše tijelo. Stimulira probavu i brine se o urinarnom zdravlju, a odličan je i protiv zgrušavanja krvi. Mnogi ga koriste i kao prirodni laksativ ili diuretik, a vašoj jutarnjoj kavi dat će poseban okus. Svježi listovi maslačka pripremljeni kao salata osiguravaju veću količinu nutrijenata nego špinat ili paradajz. Sa samo 45 kalorija na sto grama, maslačak sadrži vitamine A, B2, C, D i G, te minerale kalij, natrij, kalcij, fosfor i željezo.

Već smo rekli da se za liječenje mogu koristiti svi dijelovi biljke, međutim korijen maslačka je najpopularniji dio koji liječi jetru. Kod kronične upale jetre treba uzeti pet do šest svježih cvjetnih stabljika dnevno u sirovom obliku. Za poremećaje jetre prokuhajte 25 grama listova i istu količinu korijena u litri vode pola sata. Popijte jednu šalicu ovog napitka prije svakog obroka. Stabljike pomažu i kod drugih tegoba. Otklanjaju kožni svrab, lišajeve i osipe, poboljšavaju želučane sokove i pročišćuju želudac od svih nepoželjnih materija. Svježe stabljike mogu bezbolno rastvoriti žučne kamence, podstiču rad jetre i žuči.
Korijen maslačka sadrži ljekovitu gorku materiju taraksacin, pektine, sterole, inuliln, tanin… S visokim udjelom biljnih vlakana, maslačak može spriječiti neželjeno nakupljanje glukoze, pomaže kod reguliranja stolice. Za diuretičko svojstvo zadužen je kalij.
Svježi sok koji se dobije iz usitnjenih maslačaka mora se odmah popiti u većoj količini. Njegov je učinak zaista čudesan za cijelo tijelo – pročistit će ga i obogatiti željezom.

 

Maslačak pomaže i masnoj kosi – svježe i usitnjene listove nanesite na suvu kosu, umotajte glavu ručnikom i ostavite preko noći. Ujutro kosu operite uobičajenim šamponom.

izvor: Kakolijeciti.com

Sličan Post 2016-10-19 11:20:26. izvor: Kako Leciti