Kako Leciti

Alternativna Medicina – Narodna Apoteka

PRIRODNI LEK

Ljekovita biljka – Kurkuma

Ljekovita biljka – Kurkuma – Koristi se za liječenje slabog teka, probavnih smetnji, viška kiseline u želucem, problema s jetrom…

 

Kurkuma je tropska biljka koja se uzgaja u Aziji, a njezini listovi mogu narasti i do 70 centimetara u dužinu. Podzemna stabljika (rizom) se koristi u ljekovite svrhe. Ima oštar okus i žutonarančaste je boje, te se mrvi i dobiva prah koji se često upotrebljava kao začin i boja za hranu.
Začin koji će vašim jelima dati jedinstvenu boju i okus, a uz to je i jako zdrav.
Rizomi se vade tijekom zime, režu, kuhaju i osuše, a od njih se zatim spravljaju tinkture i oparci. Rizom sadržava kurkuminoide, a bogato je eteričnim uljem.
Koristi se za liječenje slabog teka, probavnih smetnji, viška kiseline u želucem, problema s jetrom, a sastojci kurkuminoidi imaju snažan protuupalni učinak.
Kurkuma ima protubakterijska svojstva, a snižava razinu kolesterola u krvi i sprječava nastajanje krvnih ugrušaka. Biljka bi mogla biti dobra i za liječenje smetnji u protoku krvi i pri menstruaciji.
Za liječenje probavnih smetnji koriste se oparak i tinkture, a velike količine mogu nadražiti želudac i izazvati mučninu. Za vrijeme trudnoće nije preporučljivo koristiti kurkumu.

izvor: Kakolijeciti.com

Sličan Post 2016-10-18 22:35:42. izvor: Kako Leciti