Kako Leciti

Alternativna Medicina – Narodna Apoteka

PRIRODNI LEK

Maline su odličan prirodni citostatik

Plodovi jagodastog voća, posebno malina, sorta ‘vilamet’ i ‘miker’ koje se sve više uzgajaju u našim krajevima imaju značajno citostatičko djelovanje. To su pokazala istraživanja sedmorice naučnika iz Instituta za onkologiju i radiologiju, Instituta za medicinska istraživanja biljaka u Beogradu i čačanskog Instituta za voćarstvo.

kakoleciti malina

Sastojci jagodastog voća kao što su antocijanini i polifenoli, od kojih se posebno ukazuje na elaginsku kiselinu, pokazali su se u epruveti, ali i u živo, kao veoma blagotvorni u zaštiti stanica od oštećenja, starenja i raznih oblika kanceroznih oboljenja, navedeno je u naučnom radu srpskih istraživača koji je nedavno objavljen u britanskom časopisu Food Chemistry, čiji je izdavač Univerzitet u Ridingu.

Pošto su maline veoma bogate elaginskom kiselinom, posebno je istraživano djelovanje vodenih ekstrakta maline od pulpe i sjemena pet raznih sorti, a potom je vršeno poređenje njihovog djelovanja u odnosu na učinak elaginske kiseline kada se primjenjuje sama.

Ova istraživanja su potvrdila nesumnjivo citostatičko djelovanje na stanice karcinoma debelog crijeva kod čovjeka, a ljekovito djelovanje najizraženije je kod ekstrakta sjemena sorte ‘vilamet’.

Sličan Post 2014-09-23 10:39:00. izvor: Kako Leciti