Kako Leciti

Alternativna Medicina – Narodna Apoteka

PRIRODNI LEK

Magnezij – kako njime nahraniti srce, mišiće, živce, kosti…

Magnezij je jedan od najvećih “multipraktika” u organizmu – sudjeluje u više od 300 biokemijskih reakcija. Nužan je za normalan rad srčanožilnog, živčanog i mišićnog sustava, imunitet, čvrstoću kostiju i zubi, pretvorbu hrane u energiju, ravnotežu krvnog tlaka…
Odlično pomaže protiv kroničnog umora, tjeskobe, glavobolje, zatvora (opstipacije) i menstrualnih grčeva, a posebno se preporučuje dijabetičarima zato što poboljšava učinkovitost inzulina.

prirodni-izvori-magnezija
prirodni izvori magnezija
Tijelo ne može samo proizvesti magnezij, pa ga valja svakodnevno unositi hranom. Preporučen dnevni unos magnezija za zdravu odraslu ženu je 350 miligrama na dan, a za odraslog muškarca, trudnice i dojilje 450 mg.

Svježe i cjelovite namirnice

Magnezij se nalazi u brojnim namirnicama, ali prilično je osjetljiv i lako se “izgubi” u industrijskoj preradi i kuhanju, pa je hranu bogatu magnezijem najbolje jesti što je moguće svježiju i u cjelovitom obliku. Na primjer, cjelovite (integralne) žitarice sadrže obilje magnezija, ali u prerađenim (rafiniranim) žitaricama magnezija je od 50 do 80% manje! Konzumiranjem namirnica od rafiniranog bijelog brašna (kruh, tjestenina i slično) iscrpljuju se tjelesne zalihe magnezija, a iz organizma ga “izvlače” i gazirani napitci, alkohol, kava i rafinirani šećer.

 

Dajte zeleno svjetlo špinatu
Magnezij je sastavni dio zelenog biljnog pigmenta klorofila, pa su dobri izvori magnezija zeleno lisnato povrće (osobito špinat) i alge (npr. spirulina) te zeleni sokovi od pšenične ili ječmene trave.
Super mineralom obiluju i ove namirnice (sadržaj magnezija izražen je u miligramima na 100 grama namirnice)
Sjemenke bundeve 534 mg
Sjemenke suncokreta 420 mg
Pšenične klice 310 mg
Bademi 270 mg
Sjemenke sezama 200 mg
Kikiriki 180 mg
Orasi 160 mg
Zobeno brašno 145 mg
Smeđa riža 110 mg
Soja 85 mg
Sušene smokve 68 mg
Kuhani grah 40 mg
Brokula 30 mg
Avokado 29 mg
Banana 29 mg
Dobra vijest za čokoljupce
Općenito su integralne žitarice, mahunarke i suho voće dobri izvori magnezija, pa uživajte u raznovrsnim namirnicama (npr. slanutak, leća, proso, heljda, suhe šljive…).
Znatnu količinu magnezija sadrži čisti kakao odnosno crna čokolada s visokim udjelom kakaa (najmanje 60%) ali pritom treba imati na umu da jedan “red” tamne čokolade ima 145 kalorija.
Magnezija ima i u mliječnim proizvodima, ribi i mesu, te u mineralnoj vodi (neke vrste posebno su bogate magnezijem).

Sličan Post 2015-10-29 11:20:00. izvor: Kako Leciti