Kako Leciti

Alternativna Medicina – Narodna Apoteka

ZDRAVA PREHRANA

Kava od žira poboljšava krvnu sliku te regulira rad štitnjače

Žir je plod hrasta. Hrast je zajednički naziv za grupu listopadnog drveća u koju se ubrajaju, najćešće, lužnjak, cer, kitnjak, sladun, medunac, makedonski i česmina.

 

Hranljiva i lekovita svojstva hrastovog žira poznata su od davnina. Stari narodi nazivali su hrast: hlebno drvo. Od hrastovog žira pravila se izvrsna hrana, ne samo za stoku, već i za ljude. Pekao se hleb i pravilo ukusno pecivo.

U Zavodu za intelektualnu svojinu prijavljen je 1999. god. patent za pronalazak pod nazivom: “Tehnološki postupak prerade hrastovog žira u obliku mlevene kafe”, koji je posle sprovedenog postupka suštinskog ispitivanja prijave patenta, priznat 2005.godine.

Budete li šetali šumom tijekom jeseni uzmite žireve i skuhajte od njih kavu!
Ljuski žira ogulite i bacite, a plodove ispecite u pećnici na 180 stupnjeva. Kada se ohlade, sameljite ih i koristite kao mljevenu kavu. Navodno je kava od žira prava bogata fosforom, kalcijem, kalijem, magnezijom, manganom, cinkom i bakrom. Neka su istraživanja pokazala da dugotrajno korištenje ovog napitka poboljšava krvnu sliku, liječi anemiju, regulira rad štitne žljijezde, jača organizam trudnica i dojilja, liječi hemoroide i snižava povišene vrijednosti kolesterola.

Kemijskom analizom utvrđeno je da pržen hrastov žir doveden u praškasto stanje, u obliku kafe, sadrži dosta mineralnih materija potrebnih ljudskom organizmu. Koristi se kao funkcionalna hrana, čijom se dužom upotrebom poboljšava opšte zdravstveno stanje ljudskog organizma. To je riznica, prvenstveno, minerala koji su, ne samo potrebni, već i neophodni ljudskom organizmu.

Osim minerala prisutni su masti, proteini, ugljeni hidrati i azot. Skoro sve što je potrebno za zdravu hranu.

U 100 grama kafe od žira pronadjeno je: 140mg P, 84mg Ca, 300mg K, 55mg Mg, 25mg Fe, 9mg Na, 3,5mg Mn, 0,88mg Zn, 0,7mg Cu. Masa mineralnih materija može varirati i zavisi od stepena termičke obrade pri tehnološkom postupku proizvodnje kafe.
Kafa od hrastovog žira može se spremati i piti kao i svaka druga kafa, a ukus se prilagodjava dodavanjem šećera ili meda sa nekoliko kapi mleka. Može se piti i u obliku bele kafe. U šolju toplog mleka razmuti se supena kašika kafe od žira, a ukus podesi dodavanjem meda ili drugog zasladjivača. Za osobe koje ne podnose slatko mleko preporučuje se namaz napravljen od iste količine kafe od žira i meda, dobro izmešano u šolji. Mešavinom se namaže hleb ili pecivo i uz čaj biće brzo spremljen funkcionalni doručak.

 

Pokazao se vrlo ukusan i funkcionalan doručak sa sledećim receptom.

U času jogurta umeša se supena kašika kafe od žira i supena kašika, ili manje, meda.

 

Blagodeti pri korišćenju, prvenstveno zbog sadržaja makro i mikro elemenata, kao rezultat povratnih informacija od korisnika, osećaju se:
poboljšanjem krvne slike, anemije, koja je posledica gubitka ili nedovoljnog unosa gvoždja u organizam,
otklanjanjem rahitičnosti kod dece i adolescenata,
smanjenjem kostobolje i bolova u zglobovima, naročito kod žena posle četrdesete godine života,
u regulisanju rada štitnjače,
kod žena sa menstrualnim problemima,
za vreme trudnoće i dojenja,
kod problema u probavnom sistemu,
kod spoljašnjih i unutrašnjih hemoroida.
u stabilizaciji krvnog pritiska,
u smanjenju povećane vrednosti holesterola i triglicerida.

 

Danas je kafa od žira, dostupna korisnicima u gotovo svim prodavnicama zdrave hrane.

Sličan Post 2016-11-29 16:34:31. izvor: Kako Leciti