Kako Leciti

Alternativna Medicina – Narodna Apoteka

ZDRAVLJE i LEPOTA

Nedostaje vam vitamina D? Unesite ga u organizam uz pomoć ovih 5 namirnica

Muči li vas pospanost, loše raspoloženje i visok krvni tlak? Svi navedeni simptomi bi mogli upozoravati na manjak vitamina D u organizmu. Osim izlaganja sunčevim zrakama, vitamin D možete dobiti i iz nekih namirnica.

Vitamin D (kalciferol) se iz povijesnih razloga svrstava u vitamine, zapravo je naziv sa skupinu prohormona, topljivih u mastima. Međutim, u slučaju nedovoljnog izlaganja suncu, vitamin D je vitamin tj. esencijalna komponenta hrane. Još se naziva i antirahitični vitamin te vitamin sunca.

Procijenjeno je da se ljeti u jednom četvornom centimetru kože, koja se izlaže suncu, svaki sat proizvede 6 IU vitamina D. Također se procijenjuje da po zimi koža stvara 75% manje vitamina D nego ljeti odnosno izlaganjem suncu zimi, proizvede se oko 200 IU vitamina D u dva sata.

1. Losos za večeru
Iako se vitamin D nalazi u dosta malo namirnica, jedan od najboljih izvora je vitamin D su masne ribe poput lososa i sardina. Volite li jesti lososa, jedan filet za večeru će vam osigurati potrebnu količinu ovog vitamina.

2. Dodajte gljive
Ukusne i niskokalorične, gljive su odličan izvor vitamina D. Stavite ih u salate, juhe ili ih dodajte tjestenini.
3. Jaje za doručak

U žumanjku jajeta se nalazi vitamin D, no kako sadrži i kolesterol, ne pretjerujte s konzumacijom. Jaja možete pripremiti za doručak, narezati ga u salatu ili od njega pripremiti neki ukusan desert.

 4. Konzervirana tuna
Vitaminom D je bogata i tuna iz konzerve koja je svakako jeftinija od svježe ribe pa ju možete konzumirati umjesto lososa.

5. Mlijeko
Pojedine vrste sojinog i rižinog mlijeka sadrže jednaku količinu vitamina D kao i kravlje mlijeko, pa imate izbora ako ne podnosite laktozu.

Ako radije svoj vitamin D uzimate putem dodataka prehrani, stručnjaci savjetuju da ovo činite uz najveći obrok. Ovako ćete povećati njegovu apsorpciju za čak 50 % .

Brojne funkcije vitamina D u organizmu

Najvažnija je da održava homeostazu kalcija u tijelu. Vitamin D ima zadaću kontrolirati koliko će se kalcija apsorbirati iz hrane, koliko će se ugrađivati ili oslobađati iz kostiju. Ukoliko u organizmu nedostaje kalcija, proizvodi se više aktivnog oblika vitamina D u bubrezima koji pomaže apsorbciju kalcija. Ukoliko nedostaje vitamina D u organizmu, navedeni mehanizam neće osigurati homeostazu kalcija te će doći do oslobađanja kalcija iz kostiju, tj. do demineralizacije, kako bi se postigla potrebna razina kalcija u krvi. Navedeno stanje dovodi do osteomalacije i osteoporoze u odraslih ljudi te rahitisa u djece (antirahitični vitamin).

Zbog toga, uz dovoljan unos vitamina D, moramo imati na umu da zadovoljimo i dnevne potrebe za kalcijem. Osim navedene uloge u oragnizmu, vitamin D ima i druge funkcije poput  regulacije fosfatnog metabolizma, regulacije imunološkog odgovora, regulacije razine inzulina i šećera u krvi te krvnog tlaka.

Sličan Post 2016-11-10 06:42:00. izvor: Kako Leciti