Kako Leciti

Alternativna Medicina – Narodna Apoteka

PRIRODNI LEK

Široka lepeza primjene kamilice u liječenju

Iako se u narodnoj medicini spominje mnogostruka primjena kamilice, u službenoj medicini zastupljen je samo jedan dio.

 

Kamilica se koristi za vanjsku i unutarnju uporabu kod djece i odraslih u obliku tinkture, ulja, otopine (čaj), praška i obloga. Osim u zapadnoj, upotrebljava se i u drevnoj ajurvedskoj medicini za liječenje problema probave, živčanih poremećaja i izostanka mjesečnice.

Za odrasle se priprema jak čaj od kamilice – dvije žlice cvjetova preliju se sa 3 dl kipuće vode i poklopljeno ostavi stajati jedan sat. Čaj se ne kuha, jer kamilica sadrži hlapiva eterična ulja koja ispare kuhanjem, čime se gubi vrijedan sastojak.

Blagi čaj daje se maloj djeci za umirenje i uklanjanje grčeva.

Najčešće se koristi njezino antiflogističko (protupalno) djelovanje, koje se pripisuje bisabolu i kamazulenu, i to kod raznih upala, za ispiranje usta, rana i čireva.

Važno je i antiulkusno djelovanje na želudac – sprječava nastanak vrijeda i pomaže u njegovu liječenju.

Aktivne tvari apigenin i hernianin zaslužne su za smirivanje grčeva, posebice kod menstrualnih tegoba.

Pozitivno djeluje i na postizanje ravnoteže crijevne flore te kod mučnine i povraćanja.

Eterično ulje kamilice upotrebljava se i u aromaterapiji za ublažavanje simptoma glavobolje, menstrualnih i klimakteričnih tegoba, alergija, kod opeklina, za sniženje temperature i ublažavanje depresije. Dodaje se u kupke,mirisne svjetiljke i koristi za inhalacije u obliku ulja.

Uljni ekstrakt kamilice nalazi se u većini kozmetičkih preparata za njegu kože. Može se pripremiti i kod kuće od maslinova ulja i sušenih cvjetova. Ulje se čuva tri tjedna na toplome mjestu i procijedi, a upotrebljava se za njegu vlasišta, uklanjanje peruti i njegu ispucanih dijelova kože. Pohranjuje se na tamnome i hladnom mjestu.

Od kamilice se pripravlja i tinktura (ekstrakt kamilice u alkoholu), koja se upotrebljava za sprječavanje upalnih procesa u ustima i ždrijelu te pri manjim ozljedama kože.

Sličan Post 2014-01-17 09:14:00. izvor: Kako Leciti