Kako Leciti

Alternativna Medicina – Narodna Apoteka

PRIRODNI LEK

Sumpor štiti od raka, infekcija, uravnotežuje tlak, kolesterol i šećer

Sumpor je u organizmu “istjerivač” štetnih tvari. Pokreće procese uništenja kancerogenih spojeva, snažno djeluje protiv mikroba i tako sprečava infekcije.

Uravnotežuje krvni tlak, kolesterol i šećer, važan je u prevenciji srčanožilnih bolesti. Sumpor je sastavni dio kože, kose i noktiju te vezivnih tkiva i hrskavica, pa održava pokretljivost mišića i zglobova.
Sumpornim spojevima obiluje zeljasto povrće iz botaničke obitelji krstašica odnosno kupusnjača -brokula, kupus, kelj, cvjetača, raštika, prokulica, hren, rotkvica, koraba i repa.

Moćni sulforafan

Kupusnjače sadrže niz sumpornih tvari među kojima je najpoznatiji sulforafan jer je znanstveno dokazano da štiti od raka. Neka istraživanja pokazala su da sulforafan može iskorijeniti bakteriju Helicobacter pylori koja uzrokuje čir na želucu te povećava rizik od raka želuca.
Što kraćom termičkom obradom (zagrijavanjem) povrća bogatog sumporom zadržat ćete maksimalnu količinu ljekovitih sumpornih spojeva. Stručnjaci za zdravu prehranu preporučuju da je dovoljno kupusnjače pirjati ili kuhati na pari samo 5 minuta. Tako ćete zadržati i fine arome. Prekuhavate li kupusnjače dulje od 5 minuta, počinju otpuštati sumporovodik koji je uzrok neugodna mirisa i gubitka okusa.
Odlični su izvori sumpora luk i češnjak te druge vrste luka poput poriluka i vlasca. Najpoznatiji su njihovi sumporni spojevi alicin, aliin i ajeon. Osim što su ljekoviti, sumporni spojevi daju lukovima karakterističan miris i okus.Da biste postigli najveću hranjivost luka i češnjaka, narežite ih ili nasjeckajte te ostavite da odstoje najmanje 5 minuta, a najbolje 10 minuta prije konzumiranja odnosno pripremanja.
Naime, rezanjem lukova otpuštaju se enzimi pomoću kojih se stvaraju sumporni spojevi. Što je luk sitnije izrezan, stvara se više ljekovitih sumpornih spojeva. Za očuvanje sumpora također je važno minimalno izlaganje toplini u pripremi hrane.
Dobri su izvori sumpora i šparoge, jaja, grašak, govedina, školjke, riba i mlijeko.

 

Nepoželjni sulfiti

Sumporne spojeve treba izbjegavati kad je riječ o sulfitima – konzervansima koji se dodaju namirnicama za dulji rok trajanja te održavanje boje i teksture. Npr. sulfitima se tretira suho voće, vino, krumpir… Mnogi ljudi osjetljivi su na sulfite koji mogu biti i “okidači” za alergije. Sulfite nije dopušteno primjenjivati u ekološkoj prehrambenoj proizvodnji, pa ih ne sadrži hrana s jamstvom eko uzgoja.

Sličan Post 2016-02-26 13:39:00. izvor: Kako Leciti