Kako Leciti

Alternativna Medicina – Narodna Apoteka

PRIRODNI LEK

Vitamin E je najbolji prijatelj vitamina C

Kad je riječ o jačanju imuniteta, navikli smo prvo pomisliti na vitamin C, no za imunitet je ključan i vitamin E. Štoviše, ova dva vitamina neprestano surađuju održavajući tjelesni sustav obrane.

ulje
Vitamin E, baš kao i vitamin C, snažan je antioksidans koji štiti tjelesne stanice od oštećenja što ih može uzrokovati prekomjerna količina slobodnih radikala – molekula koje u oksidaciji s kisikom nastaju kao otpadni proizvodi metabolizma.
Dok slobodni radikali napadaju stanice, vitamin E poput gromobrana ciljano usmjerava njihov napad na sebe kako bi obranio stanice. Potom “preusmjerava” slobodne radikale prema vitaminu C koji pomaže njihovu odstranjivanju iz organizma.
Na taj način štite se nezasićene masne kiseline (najpoznatije među njima su omega-3) koje su iznimno važne za zdravlje srčanožilnog i živčanog sustava te općenito za metabolizam.
Zaštita od raka i srčanog udaraMasti i vitamin E uvijek su u paru jer vitamin E sprečava zgrušavanje (oksidaciju) masti i njihovo taloženje na stijenkama krvnih žila, pa takosprečava i stvaranje ugrušaka koji mogu uzrokovati srčani i moždani udar.
Vitamin E štiti i bjelančevine te mnoge druge tvari važne za život. U zaštiti od slobodnih radikala vitamin E surađuje i s vitaminom B3 te mineralom selenom.
Zbog snažnog antioksidativnog djelovanja, vitamin E prirodni je borac protiv raka.
Visoku koncentraciju vitamina E sadrži makula (žuta pjega) – mjesto najjasnijeg vida u oku. Vitamin E iznimno je važan za dobar vid i zaštitu od mrene.
Također je vitamin E poznat kao zaštitnik od astme, reume i artritisa te kao “vitamin ljepote” koji štiti i obnavlja kožu.
Vitamin E nije jedan spoj nego je ustvari riječ o “obitelji” tvari topljivih u mastima, koja se dijeli na tokoferole i tokotrienole. Većina suplemenata vitamina E sadržava samo alfa-tokoferol, a ne cijeli spektar “članova obitelji” vitamina E, od kojih svaki ima posebnu funkciju u organizmu, pa u suplementima nema sinergije hranjivih tvari kao u prirodnim namirnicama.


Najbolji prirodni izvori
Prirodni vitamin E biološki je najaktivniji, pa se za opskrbu organizma vitaminom E svakako preporučuju prirodni izvori.
Orašasti plodovi, sjemenke i hladno prešana biljna ulja bogati su vitaminom E. U tome prednjače orasi i bademi, suncokretove i bundevine sjemenke te suncokretovo i maslinovo ulje. Odličan je izvor vitamina E i ulje pšeničnih klica. U značajnim količinama ima ga i u zelenom lisnatom povrću, jajima i iznutricama.
Vitamin E vrlo je osjetljiv na industrijsku preradu te izlaganje zraku i svjetlosti, pa birajte nerafinirane (što manje prerađene) namirnice. Hladno prešana ulja čuvajte dobro zatvorena u tamnim staklenim bocama, na hladnom i tamnom mjestu.

Sličan Post 2015-11-30 12:22:00. izvor: Kako Leciti