Kako Leciti

Alternativna Medicina – Narodna Apoteka

PRIRODNI LEK

Za bolji san jedite hranu koja sadrži triptofan

Triptofan je jedna od esencijalnih masnih kiselina koje su tijelu potrebne za sintezu bjelančevina. Tijelo ne može samo proizvesti aminokiseline, pa ih moramo unositi hranom.

salate
Triptofan sudjeluje u stvaranju takozvanog hormona sreće serotonina te hormona melatonina koji regulira ritam spavanja i budnosti, pa je važan za dobar san i raspoloženje.

Prirodni antidepresiv

Triptofan u organizmu surađuje s mnogim drugim hranjivim tvarima među kojima su vitamin B6, vitamin C, folna kiselina i magnezij. Mala količina triptofana (oko 3%) koji unesemo prehranom tijelo pretvara u vitamin B3 (niacin).

Triptofan se koristi kao suplement (dodatak prehrani) za nesanicu, tjeskobu i depresiju, no najzdravije je uzimati triptofan u prirodnom oblikuodnosno u svježim namirnicama.

Od janjetine do patlidžana

Triptofanom obiluje meso (osobito govedina, janjetina, puretina i piletina), riba (najviše losos, bakalar, srdela, tuna), a ima ga u mlijeku i jajima.

Mnoge biljne namirnice bogate su triptofanom -patlidžan, krumpir, leća, soja, grah, špinat, raštika,heljda, slanutak, salata, marelica, banana, raž, zob,suncokretove i bundevine sjemenke…

Triptofan sadrže i mahune, tikvice, cvjetača, celer, grašak, rajčica, šampinjoni, cikla, luk, češnjak…

Sličan Post 2015-11-17 14:26:00. izvor: Kako Leciti