Kako Leciti

Alternativna Medicina – Narodna Apoteka

LEKSIKON BILJA

ANĐELIKA (Angelica arhangelica) Fam. Apiaceae

Popularni nazivi ove ljekovite biljke su: angelika, siriš, anđeoski koren, kravajac.

biljka anđelika

Opis: Zeljasta živopisna biljka sa kratkim, zadebljalim, lepezastim rizomom i razgranatim korenom vretenastog oblika. Rizom je dug 8-12 cm i debljine 1-3 cm. Na gornjem delu rizoma uočljivi su ogranci bazalnih delova listova, koji su se razvili u prvoj godini života ove biljke. Boja korena je tamno-smeđa sa spoljašnje strane, a mlečno-bela sa unutrašnje. Korenje koje izrasta iz rizoma je smeđe sa uzdužnim brazdama do 15 cm dužine. Stablo biljke je snažno, visine 1-2 m, cilindrično, slojevito, crvenkasto, šuplje u središnjem delu i slabo izbrazdano u gornjem delu, izrasta na površinu tek posle dve godine razvoja. Biljka je izbrazdana poprečno.
Listovi su naizmenično raspoređeni, veliki, nazubljeni na ivicama, sa lisnicama, ovalno-srcastog oblika, nejednako mesnato nazubljeni, i imaju u osnovi veliki kanal izrazito proširen (sa karakterističnim proširenjem u osnovi drške). Cvetovi su brojni, belo-zelenkasti, i raspoređeni u obliku štita. Cveta od maja do avgusta. Plod je bobica jajastog oblika, uglasta pri vrhu. Plodovi su ulubljeni, dužine oko 1 cm.

Stanište: Samonikla biljka koja raste u blizini potoka, reka, planinskih ili alpskih šuma. U mnogim predelima se i kultiviše.

Upotrebljivi delovi: Korenje, odnosno rizomi sa korenjem. Nakon sušenja, ovaj deo ima karakterističan miris i gorak aromatičan ukus. Takođe se u medicinske svrhe koristi i semenje.

Gajenje: Razmnožava se putem semenja posejanog direktno u zemlju. Sejanje treba da se obavi odmah po prikupljanju se menja, jer ono veoma brzo proklija. Biljka se bolje razvija na mestima gde je donji sloj zemljišta vlažan i peskovit.
Sakupljanje korenja se obavlja u septembru – novembru ili martu – aprilu. Kada je reč o kultivisanoj biljci, sakupljanje sledi u prvoj, drugoj, trećoj, četvrtoj ili tek petoj godini.
Korenje koje je prethodno oprano i isečeno na veće komade širine 1-3 cm i dužine 10-15 cm, suši se na suncu, ili u blago zagrejanim prostorijama.

Uslovi za upotrebu: Koren treba da bude suv, bez plesni, i bez stabla i mora imati karakterističnu boju. Semenje se sakuplja nakon sazrevanja.
Aktivna svojstva – Eterična ulja: terpen, etar, estri, etil-sulfat i etil-polisulfat, alkohol, fenoli, ketoni, aldehidi.

Farmakološko dejstvo: Sedativ, stomahik (protiv stomačnih tegoba), holagog (pomaže izlučivanje žuči), karminativ (sredstvo protiv nadimanja), ekspektorans (sredstvo koje pomaže iskašljavanje), antireumatik, antiaritmik (normalizuje rad srca), galaktogen (pomaže stvaranje mleka).

Terapeutske indikacije: Psiho-vegetativna oslabljenost, dis-pepsija (poremećaj u organima za varenje – želudac i creva), povraćanje, bilijarna diskinezija (otežano pražnjenje žučne kese), flatulencija (nadutost trbuha usled gasova), hronični bronhitis (hronična upala bronhija – dušnica), bronhijalna astma (otežano disanje usled suženja lumena bronhija – kao sedativ), ekstrasistolna aritmija (poremećaj u pravilnosti srčanog rada), palpitacije (lupanje srca), hipogalakcija (smanjeno lučenje mleka kod dojilja), menstrualni bolovi.

Način upotrebe: Dekokt -1 kašičicu dodati na 250 ml vode, kuvati 4 minuta i ostaviti da odstoji 10 minuta. Piju se 2 šolje dnevno, zaslađene medom.

Semenje se koristi u obliku dekokta: 1 kašičica semenja kuva se 4 minuta i ostavi da odstoji 10 minuta. Piti dve šolje dnevno, zaslađene medom.

Sličan Post 2014-03-11 10:52:00. izvor: Kako Leciti