Kako Leciti

Alternativna Medicina – Narodna Apoteka

LEKSIKON BILJA

Ljekovita biljka – Kava kava

Ljekovita biljka – Kava kava – biljka za opuštanje, radost i druženje, biljka koja umiruje živce a ne uspavljuje

 

Kava kava  (lat. Piper methysticum), rasprostranjena je biljna kultura s područja Sjevernog Pacifika.
Zanimljivo je da, unatoč imenu, nema baš nikakve veze ni sličnosti s kavom, ali je srodna s paprenom metvicom. Narodi diljem Pacifika često je koriste u medicinske, religijske i društvene svrhe, jer uklanja napetost i strah te potiče druželjubivost. Djelovanje te biljke zapadnjaci su otkrili 1768. zahvaljujući svjedočanstvu moreplovca i istraživača Jamesa Cooka o biljci koju pacifički urođenici uzimaju da bi postali opušteniji, vedriji i otvoreniji. Ova je biljka izazvala mnoge prijepore. EU je do 2008. bila zabranjena, ali je zabrana ukinuta nakon preispitivanja znanstvenih činjenica.

 
Kava kava Antistresno prirodno sredstvo juznih mora jeste biljka kava kava, tacnije koren ove biljke. Ona inace pripada porodici bibera i efikasan je prirodni lek za smirenje.

Caj od korena kava kava biljke (Piper methysticum) vec 3000 godina koriste domoroci s ostrvlja Fiji na Pacifiku da bi bezbrizno spavali. Naime biljka kava kava obezbeđuje miran san bez propratnih posledica (u vidu mamurluka, lose koncentracije, depresije i slicno), koje se najcesce desavaju prilikom upotrebe drugih umirujucih sredstava, pogotovo sedativa, koji privremeno blokiraju koru mozga. Takvih propratnih simptoma kod kava kave nema, zbog toga sto nema uticaj na koru mozga, tacnije na centar za kontrolu nasih aktivnosti. Cak naprotiv – kava kava deluje opustajuce a da pri tom bistri um i izostrava mentalne sposobnosti.

 

kava kava Piper methysticum
Kava Kava – Piper methysticum

Za sve to odgovorni su kavalaktoni koji se nalaze u ovoj zaista lekovitoj biljci. Istrazivanjima je utvđeno temeljno relaksirajuce delovanje bez uspavljujucih efekata protiv volje korisnika tako da nema opasnosti za vozace motornih vozila. Kava kava ima stabilizirajuci efekat na emocije sa stimulirajucim delovanjem na razmisljanje i donosenje zakljucaka. Zbog takvih osobina pogodna je za profesore, studente, vozace i sve ostale profesije kojima posao zahteva budnost, trezvenost i zdravu motoriku.

Najbolje rezultate pokazao je koren biljke stariji od cetiri godine. Od korena kava kava biljke moze se kuvati caj, moze se zvakati a ima ga i u kapsulama. Kava kava ima lokalno anestezirajuce delovanje koje se ispoljava samo u slucaju zvakanja korena. Kod uzimanja kapsula taj efekat se moze zanemariti.
Moć kavalaktona

Aktivni sastojci u biljci su kavalaktoni, od kojih je najmanje 15 psihoaktivno. Djelovanje pripravaka kava kave ovisi o koncentraciji određenih kavalaktona. Jedan od glavnih je desmetoksijangonin, koji potiče blagu euforiju, te kavain, koji poboljšava pažnju i koncentraciju. Kava kava predmet je mnogih istraživanja, te je na dobrom putu da zamijeni neke tvorničke lijekove.

 

Smiruje i jača koncentraciju

Najpoznatije djelovanje kava-kave jest umirivanje središnjeg živčanog sustava bez remećenja umnih sposobnosti. Zato je idealan dodatak prehrani za ljude koji trpe od tjeskobe, ali istovremeno imaju potrebu za budnošću i koncentracijom. Kava kava je prirodna i odlično podnošljiva alternativa lijekovima za smirenje – opušta mišiće, djeluje kao anestetik, anksiolitik i antikonvulziv. Također se može koristiti protiv bolova umjesto farmaceutskih analgetika.

 

Pomaže ne samo kod depresije

Zbog diuretičkih i antiupalnih svojstava koristi se u liječenju gihta, bronhijalnih kongestija, cistitisa i prostatitisa. Godine 2006. znanstvenici sa Sveučilišta iz Aberdeena u Škotskoj objavili su da bi kava kava mogla biti učinkovita u liječenju raka jajnika i leukemije. U istraživanju je ustanovljeno da ekstrakti metanola iz biljke smanjuju rast stanica raka, a pritom ne diraju zdrave. Ovo također objašnjava nižu stopu raka kod ljudi koji je redovno konzumiraju. Druga istraživanja pokazuju da bi mogla biti korisna kod sinovijalnog sarkoma, plućnih tumorogeneza, raka prostate i mjehura.

 

Stanja kod kojih pomaže kava kava:

tjeskoba
napetost
uzrujanost
zabrinutost
potištenost
nesanica
hiperaktivnost
glavobolja
simptomi menopauze

 

Doziranje

Pripravci kava-kave nalaze se na tržištu u obliku kapsula, ekstrakta, tinkture, čaja ili kao dodatak u buteljiranim pićima, a proizvode se od korijena biljke. Dnevna doza iznosi 1 do 5 g suhog podanka ili 3 do 6 ml tekućeg ekstrakta (1:2 ), što je ekvivalent 60 do 120 mg kavalaktona. Kod standardiziranih pripravaka u obliku tableta uzimajte 100 do 200 mg kavalaktona odjednom ili 60 mg kavalaktona 2 do 4 puta dnevno.

U kliničkim istraživanjima, 70%-tni ekstrakt je dovoljan za učinak. Ako se ekstraktu te biljke doda neki emulgator (lecitin) ili ako se korijen sažvače, nastaje mliječna emulzija izrazito jakog uspavljujućeg učinka. Za dvadesetak minuta čovjek zapada u dubok san koji traje 24 do 48 sati.

Koristite samo preparate provjerene kvalitete prema navedenim uputama. Osobe koje pate od kliničke depresije ne smiju konzumirati kava kavu.
Napomena: predoziranost ili nepravilno doziranje moze dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema kao sto su: poremecaj disanja, depresija, umor, misicna slabost, problemi sa vidom, krv u mokraci… Efekat moze biti veci ako pacijent uporedo konzumira alkohol i cigarete. Zabranjena je upotreba kave kave pacijentima sa dijagnostikovanom klinickom depresijom jer povecava suicidne ideje. Ne preporucuje se upotreba ove biljke u kombinaciji sa antipsihoticima, antidepresivima, barbuturatima. Duza primena kave kave moze dovesti do ostecenja jetre.
Ne preporučuje se konzumiranje ove biljke u kombinaciji s alkoholom, antipsihoticima, barbituratima i antidepresivima. Kava kava ne smije se uzimati duže od tri mjeseca.

 

P.S. Stanovnici Polinezije koristili su je u ritualima jer su vjerovali da donosi blagostanje

Sličan Post 2016-12-06 15:54:27. izvor: Kako Leciti