Kako Leciti

Alternativna Medicina – Narodna Apoteka

LEKSIKON BILJA

Aromatično bilje – Timijan – thymus vulgaris

Aromatično bilje – Timijan (thymus vulgaris) – Ljekovitost ove biljke, kao i upotreba u kuhinji su poznate od davnina

Timijan ima ugodan okus, a koristi se prilikom pripreme mesnih jela, ribljih juha, te kod pripreme povrća. Biljka ima lijepi izgled, te ga se može zasaditi i na kamenitim područjima. Odavno su poznata njegova antiseptička svojstva.
Timijan je biljka koju svi trebaju imati u kućnoj apoteci. Ljekovitost ove biljke, kao i upotreba u kuhinji su poznate od davnina.
Timijan je mala biljka intenzivnog okusa i mirisa. Bolje uspijeva u južnijim predjelima, gdje ima više sunca koje joj pomaže da procvjeta. Smatra se da je ova biljka podrijetlom s Mediterana, a danas je rasprostranjena po cijelom svijetu.

Rod timijan obuhvaća mnoge vrste, od kojih se obični timijan najčešće koristi u liječenju. Latinski mu je naziv Thymus vulgaris, a poznat je i pod nazivima prava majčina dušica, vrtna majčina dušica, bablja dušica i vrisak. Riječ je o trajnoj biljci, drvenastog donjeg dijela, koja podsjeća na grm polegnut po zemlji, iz kojega izlaze uspravne, po 20 cm visoke vriježe, crvene boje dok u mlad.
Listovi su sitni, jajoliki, na vrhu zašiljeni, kratkih peteljki. Grimizni, ponekad i modri cvjetovi tvore na vršcima stabljike okrugle cvatove, jakog i ugodna mirisa.

U kuhinji – S timijanom se može napraviti mirisna juha od kruha. 1.5 litara juhe zakuhajte i dodajte 350 grama narezanog starog kruha. Kuhajte i lagano miješajte narednih 45 minuta dok kruh ne postane kremast. U posudu izmiješajte timijan, mažuran i krasuljicu, te čubar, 2 jaja i 8 žlica parmezana. Nakon miješanja te smijese dodajte je u glavnu juhu, te popaprite i posolite.

Ljepota i zdravlje – Timijanom se mogu otvarati zatvoreni dišni putovi, ima umirujuća svojstva, te povoljno djeluje na reumatične bolove. Eterično ulje ove biljke sastavni dio je mnogih prehrambenih prizvoda i likera. Od timijana se radi antiseptična zubna pasta koja ne oštećuje caklinu, a smiruje desni. Nedavno je primjećeno da ulje od timijana djeluje nepovoljno na ličinke komaraca.

Sličan Post 2016-10-19 14:40:14. izvor: Kako Leciti