Kako Leciti

Alternativna Medicina – Narodna Apoteka

LEKSIKON BILJA

BELI JASEN (Fraxinus excelsior) Fam. Oleaceae

Popularni nazivi: veliki jasen, običan jasen, poljski jasen

Opis: Drvo visoko 10-30 m sa listovima raspoređenim u parovima (sa leve i desne strane i jednim neparnim na vrhu); koji se sastoje od 7-13 listića bez drške. Cveta pre nego što se listovi razviju, u aprilu-maju.
Cvetovi su bez cvetnog omotača. Plod je u obliku semenke.
Staništa: Raste po šumama, livadama, vlažnim mestima.
Upotrebljivi delovi: Kora i listovi.

Aktivna svojstva: Manitol, inozitol, kvercetol, jabučna kiselina, gume, isparljivo ulje.

Sakupljanje: Kora sa mladih grana (do četiri godine starosti) i korenja se skida u aprilu-maju. Lišće se sakuplja u maju-junu. Ako se koristi odmah, sveže lišće se može brati u bilo koje doba godine. Sušenje se vrši u senci.
Način delovanja: Sudorifik (pospešuje znojenje), holagog i holeretik (sredstva koja pomažu stvaranje i lučenje žuči), cikatri-zant (za zarastanje rana), laksativ (sredstvo za pražnjenje creva), intestinalni antiinflamator (protiv zapaljenskih procesa u crevi-ma), protiv kostobolje, reume, diuretik (izaziva mokrenje), ad-strigens (steže sluzokožu).

Terapeutske indikacije: Holecistitis (upala žučnog mehura), upala žučnih kanala, čir, crevna oboljenja, dijareja (proliv), bubrežna oboljenja, kostobolja, reumatizam, kožne bolesti.
Način upotrebe:
– Infuzija: 1 kašičicu lišća dodati na 250 ml vruće vode i ostaviti da odstoji 3 minuta, a zatim procediti. Piti 2-3 šolje na dan.
– Dekokt: 50 g kore dodati na 1 litar vode; kuvati 4 minuta, a zatim ostaviti da odstoji 10 minuta. Piti 3 šolje dnevno. Dekokt je veoma delotvoran kod kostobolje, reume i dijareje.

Sličan Post 2014-03-11 11:07:00. izvor: Kako Leciti