Kako Leciti

Alternativna Medicina – Narodna Apoteka

LEKSIKON BILJA

Bijeli luk liječi atletsko stopalo

Bijeli luk je moćno sredstvo za liječenje gljivica i bakterija. Može se koristiti za vanjsku i unutrašnju upotrebu.

Osim toga, bijeli luk je prirodni antiseptik  i jača imunološki sistem. Napravite oblogu tako što ćete samljeti nekoliko češnja  bijelog luka. Tako samljeven češnjak stavite  u pamučnu čarapu i obujte je. Ostavite da djeluje tokom noći. Ponavljajte postupak narednih šest dana.

Liječiti atletsko stopalo

Atletsko stopalo je u biti uporna gljivična infekcija koja se ne javlja isključivo kod sportaša. Gljivice mogu napasti svakog tko bosonog hoda po vlažnim podovima u svlačionicama, kupaonicama ili na bazenima.
Ako se inficirate, morat ćete biti vrlo uporni sve dok se ne izliječite u potpunosti. Što više njegujete stopala i bolje brišete nožne prste, to bolje. Upotrijebite navedene pripravke da ublažite svrbež te da liječite ‘eliminirate’ gljivice koje ga uzrokuju.
Pridržavajte se savjeta za prevenciju kako ne biste ponovno oboljeli. Atletsko stopalo uzrokuje gljivica tinea pedis. Ta gljivica napada nokte, kožu i kosu. Uzrokuje crvenilo, ljuštenje i pucanje kože te osjećaj pečenja i svrbeža.
Kada se gljivica naseli u područje između nožnih prstiju, klasični simptomi su svrbež i ljuštenje kože. Katkad se gljivica zadrži između prstiju, ali se može proširiti i na taban, postranične dijelove stopala te nokte. Teški slučajevi atletskog stopala praćeni su vlažnim mjehurima. Topli vlažni podovi izvrsno su hranilište za gljivice. Gljivice vole topla i vlažna mjesta. Zato su stopala koja su često zatvorena u cipelama i čarapama, idealno mjesto za njihov rast i širenje.
Borite se protiv infekcije brzo i intenzivno
Kad odete u ljekarnu s namjerom da kupite lijek, potražite kreme i masti koje sadrže mikonazol ili klotrimazol, npr. Canesten ili Daktarin. Zahvaćeno područje namažite dva do tri puta na dan. Nemojte pogriješiti i prestati mazati kožu čim se simptomi povuku. Za trajno iskorjenjivanje gljivica, primjenjujte kremu najmanje dva tjedna od prestanka pojave simptoma.
Neki se lijekovi nalaze u kuhinjskom ormariću. Obična soda bikarbona može ublažiti svrbež i peckanje između nožnih prstiju i na stopalima. Napravite pastu tako da jednu žličicu sode bikarbone pomiješate s vodom. Utrljajte pastu u kožu. Zatim isperite i dobro osušite stopala. Naprašite kukuruznim brašnom. Za smirujuću kupelj za stopala u 500 ml tople vode otopite 2 žličice soli. Namačite stopala 5 do 10 minuta. Noge namačite često do potpunog oporavka.
Čaj sadrži taninsku kiselinu, prirodni adstringens koji izvrsno isušuje znojna stopala. U litri kipuće vode namočite 5 vrećica čaja. Ostavite ih 5 minuta. Čaj ostavite da se ohladi. Namačite stopala u kupelji od čaja 30 minuta.
Ovdje su navedeni drugi pripravci za lokalnu primjenu — neki su manje, a neki više neobični. Navele su ih osobe koje su imale atletsko stopalo i čvrsto vjeruju u te pripravke: kirurški alkohol, jabučni ocat, prašak češnjaka, lak za kosu i sirovi med. Bilo koji od njih upotrijebite tri ili četiri puta na dan.
Sljedeći savjet za ubrzanje ozdravljenja jest da što češće hodate bosonogi (ali ne po vlažnim podovima zbog opasnosti da prenesete infekciju). Perite čarape u jako toploj vodi da ubijete gljivice i spriječite ponovno razbuktavanje bolesti.

Sličan Post 2014-03-24 09:11:00. izvor: Kako Leciti