Kako Leciti

Alternativna Medicina – Narodna Apoteka

PRIRODNI LEK

Čudesna biljka zvana češnjak

Tisućama godina ova čudotvorna biljka liječi razne tegobe, a skoro svakodnevno je koristimo i u kuhinji.

Herodot je u Odiseji opjevao češnjak kao „biljku spasa“, u Vedama se spominje kao „sveta božanska biljka i lijek“. Faraoni su češnjak davali robovima za vrijeme gradnje Keopsove piramide kako bi imali snažno, zdravo i izdržljivo tijelo za teške fizičke poslove.

Postoji priča da je upravo češnjak bio razlogom prvog poznatog štrajka. Naime, za vrijeme gradnje piramida, uskratili su ga robovima, te su se oni pobunili i prekinuli gradnju. U oba Svjetska rata češnjak se koristio kao dezinfekcijsko sredstvo, a svi znamo priču kako češnjak tjera zle duhove. Češnjak je jedna od najstarijih poznatih kultiviranih biljaka u svijetu i ljudi su već tisućama godina upoznati s njegovim ljekovitim i magijskim svojstvima.

 

Danas je češnjak općeprihvaćena ljekovita biljka. Znanstvenici su dokazali njegovu ljekovitost, pa je zbog toga i prihvaćen kao lijek.

Danas se zna da češnjak u sebi sadrži oko 200 aktivnih tvari. Češnjak je bogat dušičnim supstancama, eteričnim uljima koja sadrže sumpor, vitaminima (A, B1, B2 i C), mineralima (kalijem, željezom, jodom, kalcijem, selenom i fosforom), sadrži aminokiseline, polioze kao što je inulin, enzime, biljne masti i druge tvari.

 

Češnjak je svestrani lijek koji se pokazao odličnim u liječenju raznih tegoba i bolesti. Zbog svojih ljekovitih svojstava češnjak je jako korištena biljka u liječenju, a zbog izrazitog okusa i mirisa, te već spomenutih ljekovitih svojstava jako je korišten i u kuhinji.

Dokazana su njegova znatna antivirusna, antibakterijska i protugljivična svojstva. Snažan je antioksidant, djeluje protuupalno i odlično djeluje na imunitet. Mnogi ga nazivaju najboljim prijateljem našeg krvotoka jer snižava krvni tlak, čini krvne žile gipkijima (odličan protiv ateroskleroze), potiče rad crvenih krvnih zrnaca, potiče prokrvljenost i poboljšava protok krvi.

Ako svakodnevno konzumiramo češnjak onda štitimo naš organizam od bolesti srca i nastanka moždanog udara. Češnjak je dobar protiv šećerne bolesti jer regulira postotak glukoze u krvi. Istraživanja su pokazala da osobe koje svakodnevno koriste češnjak imaju manji rizik od raznih kancerogenih oboljenja, pogotovo raka probavnog trakta. Naime, češnjak je regulator crijevne flore, otklanja začepljenost (a time i mogućnost otrovanja), te potiče lučenje želučanih sokova i na taj način djeluje dezinfekcijski na crijeva.

Sličan Post 2014-04-28 07:02:00. izvor: Kako Leciti