Kako Leciti

Alternativna Medicina – Narodna Apoteka

LEKSIKON BILJA

Čuvarkuća kao ljekovita biljka – Mesnati listovi puni ljekovitih spojeva

Čuvarkuća je jako zahvalna biljka koju možete posaditi i potpuno ju zaboraviti što se tiče njege i održavanja. Uspješno će rasti po krovovima kuća, stijenama te zidovima, a svakako je korisna za imati ju u blizini doma.

Čuvarkuća je lijek za mnoge probleme, pa baš zbog toga i preporučujemo svakome da negdje u blizini doma posadi jednu ili dvije biljke. Za lijek, od biljke čuvarkuća se skupljaju listovi, u ljetnom periodu dok biljka cvate. Listovi su debeli i sočni, a sok unutar listova je prava riznica zdravlja. Kemijski sastav ove biljke čine tanin, sluz, smola, kalcijev malat, masno ulje te mravlja i jabučna kiselina. Za liječenje se upotrebljava sok koji se iscijedi iz svježe ubranog lista.

Čuvarkuća je jako često spominjana biljka u narodnoj medicini, i to sa dobrim razlogom. Riječ je o ljekovitoj biljci koja ima blagotvorna djelovanja na mnoge bolesti čovjeka.

Zanimljivo ime biljke, njezin izgled i ljekovita svojstva, samo dodatno pojačavaju zainteresiranost za nju. Naziv je dobila zbog narodnog vjerovanja da čuva i štiti kuću i porodicu od požara, bolesti, udara groma, vampira, vještica i ostalih nepoželjnih pojava.

Čuvarkuća je mesnata, sočna biljka. Ima debele, ovalne listove koji su složenih u rozetu. U sredini biljke razvija se cvjetna stabljika koja nosi skup, najčešće ružičastih, cvjetova.

Listovi biljke u sebi sadrže sve ljekovite spojeve zbog kojih se i koristi. Čuvarkućom se liječe mnoge bolesti i tegobe koje muče ljude, a neki je još i danas imaju pored kuće ili na krovu, da bi ih štitila od loših utjecaja izvana.

 

Ljekovito djelovanje čuvarkuće opisano je u nastavku

Svježe iscijeđeni sok iz listova čuvarkuće koristi se u liječenju živčane rastrojenosti, padavice, te nemirnih snova i straha u male djece.

Svježe zdrobljeni listovi ili čisti sok se koriste kao sredstvo koje hladi i steže. Također se koriste protiv čireva, rana na koži i opekotina po tijelu.

Čuvarkuća uspješno uklanja sunčeve pjege, kurje oči, a svježi sok ove biljke se koristi i u liječenju nagluhosti. Naime, nagluhost koja je izazvana skrućenim žutim sekretom u uhu, se uspješno liječi ukapavanjem svježeg soka iz lista čuvarkuće, jer taj sok rastvara skrućeni sekret.

Iz napisanog možete zaključiti da se čuvarkuća kao lijek koristi svježa, odnosno svježi listovi biljke.

Sok od čuvarkuće se može nanositi na mjesta gdje se javlja grč, ili na mjesta koja su bolna zbog gihta.

Čuvarkuća je dobro poznata biljka i u liječenju homeopatijom. Od nje se pripremaju mnogi homeopatski preparati, a većinom se koristi u liječenju gnojnih upala zubnog mesa i upala grla.

Svakako negdje u blizini posadite ovu biljku i pustite ju da raste. Njezini ljekoviti listovi vam mogu dobro doći u slučaju nekih zdravstvenih problema.

izvor: Kakolijeciti.com

Sličan Post 2016-11-04 20:14:15. izvor: Kako Leciti