Kako Leciti

Alternativna Medicina – Narodna Apoteka

LEKSIKON BILJA

Ljekovita biljka Bokvica

Ljekovita biljka Bokvica – Kako se bokvica koristi u liječenju?

Bokvica ili trputac je dosta rasprostranjena biljka naših predjela. Neugledna bilja može se pohvaliti izrazito dobrim ljekovitim djelovanjem.
Čuli ste za bokvicu, odnosno trputac, no dali znate koliko je ta biljka zdrava? Pročitajte malo o bokvici.
Poznajemo tri vrste bokvice: velika, srednja i kopljasta. Sve tri vrste nalazimo svagdje uz putove, na pašnjacima, livadama i seoskim dvorištima. Široka je muška, a kopljasta je ženska bokvica. Sve tri su ljekovite, široka se upotrebljava za rane i obloge, a kopljasta za plućne i nutarnje bolesti, naročito ženske.
Lišće bez peteljke sabire se cijelo ljeto ili za vrijeme cvatnje. Suši se u hladu na tavanu. Suha mora zadržati prirodnu boju.

Mnogi svjedoče da će bokvica smiriti i ukloniti svaku ozbiljnu oteklinu sa tijela.
Listovi biljke pomažu čak i kod zloćudnih oboljenja žlijezda, ali uz pomoć mažurana. Dobro je svježi mažuran staviti u maslinovo ulje. Ako nemate svježi mažuran, možete iskoristiti i sušeni. Mažuran treba staviti u bocu, preliti maslinovim uljem i ostaviti 10 dana na toplom. S tako pripravljenim mažuranovim uljem namazati oboljele žlijezde, zatim staviti zdrobljeni list bokvice i prisloniti na tijelo uz pomoć zavoja. Za kratko vrijeme nastupit će poboljšanje.

List bokvice se najtoplije preporučuje i kod tromboze. U fitokozmetici sok od bokvice poznat je kao efikasno sredstvo za uklanjanje akni i gnojnih bubuljica s kože. Preparati od bokvice korisni su i za uklanjanje smetnji nastalih u probavnim organima, a za ovu namjenu postoje i posebne voćne bombone od bokvice, koje je moguće nabaviti u biljnim apotekama.

Sličan Post 2016-10-21 15:12:16. izvor: Kako Leciti