Kako Leciti

Alternativna Medicina – Narodna Apoteka

ZDRAVA PREHRANA

Ljekovita biljka – Kakaovac – Kakao je sredstvo za jačanje, povećava razinu serotonina i endorfina u mozgu što povoljno djeluje na raspoloženje

Kakaovac je stablo iz Srednje Amerike koje ima sitne crvene cvjetove i plodove u obliku sjemenaka zrna kakaa. Ima ljekovita svojstva.

 

Biljka je među najviše poznatim začinima u svijetu, ali je i jako ljekovita.

 

One se skupljaju i prerađuju – peku se i mrve kao u postupku dobivanja kakaa. Najveći dio se koristi za proizvodnju čokolade, no dio se upotrebljava za farmaceutske i kozmetičke svrhe.

Fermentirane sjemenke sadrže do 60% masti. Kakao masa sastavljena je od masnih kiselina i triglicerida. Zrna sadržavaju stimulanse teobromine i kofein, zatim proteine, flavonide i minerale.

Osim kao prehrambeni proizvod u čokoladi, kakao je sredstvo za jačanje, povećava razinu serotonina i endorfina u mozgu što povoljno djeluje na raspoloženje.

Zrna sadržavaju antioksidanse koji pomažu u prevenciji bolesti srca, pojave bora i raka. Flavonoidi djeluju blagotvorno na cirkulaciju, a kakao ima i protuupalna svojstva.

Za vanjsku upotrebu koristi se za liječenje suhe kože i ispucanih usana kao maslac od kakaovca. Kakao može izazvati zatvor, te se ne upotrebljava ako imate upalu crijeva ili poremećaje srca.

Sličan Post 2016-11-03 21:34:20. izvor: Kako Leciti