Kako Leciti

Alternativna Medicina – Narodna Apoteka

ZDRAVA PREHRANA

Aromatično bilje – Peršin (petroselinum hortense) – Sadrži dvije skupine posebnih sastojaka, koji su vrlo važni za naše zdravlje

Aromatično bilje – Peršin (petroselinum hortense) – Sadrži dvije skupine posebnih sastojaka, koji su vrlo važni za naše zdravlje

Aromatična svojstva peršina potiču apetit, stimuliraju i pospješuju mokrenje. Nezaobilazan sastojak je mnogih jela, kao što su riba na lešo i raznih nadjeva.
Peršin je kod nas najpopularniji začin, ali se to isto može reći i za mnoge svjetske kuhinje.
Ima jako izražen, osvježavajući okus i prekrasne listove jake zelene boje, zbog čega je nezamjenjiv kao začin ili ukras za jelo.
Toliko smo navikli na perišin, da često i ne razmišljamo o tome, da ovo nije samo začin, nego i biljka koja ima visoke nutritivne vrijednosti i ljekovita svojstva.
Grančica peršina je više od ukrasa na vašem tanjuru. Peršin sadrži dvije skupine posebnih sastojaka, koji su vrlo važni za naše zdravlje. Prva skupina sastojaka sadrži prirodna eterična ulja, koja uključuju myristicin, limonene, eugenol i alpha-thujene. Druga skupina uključuje flavonide, kao štosu apiin, apigenin, crisoeriol i luteolin.

Osim toga, peršin je odličan izvor vitamina C, A i K.

U kuhinji – Za tortellone sa svježim sirom i peršinom prvo je potrebno pripremiti tjesteninu s jajima sa 400 grama brašna. Tijesto razvucite i izrežite na krugove uz pomoć čaše. U smjesu za punjenje stavite 40 grama peršina, 2 jaja, 40 grama parmezana, sol, papar i malo muškatnog oraščića. Po jednu žlicu smjese stavite na svaki komad tijesta, te preklopite. Tortellone kuhajte u hladnoj vodi i poslužite sa otopljenim maslacem i velikim količinama parmezana.

Ljepota i zdravlje – Peršine se upotrijebljava za pripremu svake juhe. Pomaže pri mokrenju i potiče apetit. U kombinaciji s octom čini izvrstan umak. Koristi se u pripremi pašteta ili kao zaprška s uljem, artičokama ili vinom.

izvor: Kakolijeciti.com

Sličan Post 2016-10-28 11:06:04. izvor: Kako Leciti