Kako Leciti

Alternativna Medicina – Narodna Apoteka

LEKSIKON BILJA

Ljekovita biljka – Majčina dušica

Ljekovita biljka – Majčina dušica – Prirodni lijek za smirivanje grčeva i probavnih smetnji

 

Majčina dušica koristi se još od starih Grka. Ta je biljka simbol hrabrosti. Biljka je vrlo popularni začin zahvaljujući oštrom okusu i bogatoj aromi listova.
Jako poznata biljka od koje pripremamo ukusni i ljekoviti čaj.
Osušena Majčina dušica koristi se za pripremu oparaka, prašaka, kapsula te farmaceutske proizvode. Od nje se rade sirupi za smirivanje kašlja.
Osušeni listovi i stapke cvjetova kriju eterično ulje koje ima brojna blagotvorna svojstva. Ono sadržava timol, metilkavikol, cineol i borneol.
Majčina dušica ima dobar učinak na opuštanje mišića, a koristi se i kao sredstvo protiv grčeva, te u liječenju probavnih smetnji kao što su oticanje, povraćanje, nadutost i usporena probava.
Eterično ulje ima antiseptičko djelovanje pa se koristi za liječenje rana i posjekotina. Ipak, ulje ne treba konzumirati bez liječničkog nadzora niti za vrijeme trudnoće.
Za tretiranje usporene probave, nadutosti i nedovoljnog lučenja žuči i kašlja uzima se 2 grama osušene biljke u šalicu kipuće vode, te se piju tri šalice na dan.
Oparak se upotrebljava za pranje oboljelih mjesta kad je riječ o ozljedama i bolovima mišića, a mast se nanosi na oboljelo mjesto više puta na dan.

Sličan Post 2016-10-21 15:08:25. izvor: Kako Leciti