Kako Leciti

Alternativna Medicina – Narodna Apoteka

LEKSIKON BILJA

Maslina – Ljekovita biljka – Listovi masline blagotvorno djeluju na šire srčane krvne žile, snižavanje krvnog tlaka, te djeluju kao diuretik

Osim što simbolizira prijateljstvo i mir, maslina liječi više od 60 bolesti. Njeni su plodovi, uz ulje i lišće, prepuni hranjivih sastojaka, vitamina i ljekovitih svojstava. Neka od njih su anti-bakterijska, protuupalna, protugljivična i anti-virusna.

Ulje masline je dobro poznat proizvod, ali se od maslina pripremaju još i mnogi ljekoviti pripravci. Plodovi i listovi se koriste za upotrebu pri spravljanju oparaka, kapsula, krema i ulja.  Maslina je tipično mediteransko stablo čiji se plodovi od davnina koriste za dobivanje ulja. Stablo može narasti do 10 metara visine, a cvjetovi su bijele boje. Plodovi, masline, su u početku zelene, a kako doziru prelaze u crnu boje.

Maslinovo lišće je samo po sebi poznato kao sjajan lijek za brojna oboljenja, uključujući virus gripe kojeg se svi pribojavaju. Ono je dobro za borbu s gljivičnim infekcijama, prehladama i virusima, liječi kardiovaskularne probleme i snižava kolesterol. Grančice maslinovog drveta koriste se npr. za čišćenje zuba.
Listovi se beru u ožujku i travnju, a potom se suše. Nakon što se iskidaju na manje dijelove, od njih se naprave oparci, tinkture i ekstrakti.

Plodovi masline se obično beru u studenom i prosincu, a nakon prerade, dobiva se ulje. Maslinovo ulje je bogato monozasićenim i polinezasićenim kiselinama, te vitaminom E.
Maslinovo ulje se koristi kao konzervans za brojne namirnice poput umaka od rajčice i raznog povrća poput punjenih patlidžana. Ono je omiljeni dio prehrane arapskog naroda koji maslinovo ulje konzumira za doručak s humusom, jogurtom i umacima. Ne samo da je ukusno, već je i iznimno zdravo.

Listovi masline blagotvorno djeluju na šire srčane krvne žile, snižavanje krvnog tlaka, te djeluju kao diuretik. Maslinovo ulje djeluje kao blagi laksativ, potiče izlučivanje žuči, te koristi za liječenje žučnih kamenaca.
Za vanjsku upotrebu koristi se za liječenje opeklina od sunca i ostalih opeklina u obliku krema i ulja na temelju maslinovog ulja.

 

Maslinovo ulje povećava seksualnu želju

Maslinovo ulje ublažava bol u mišićima. Možete ga ugrijati i lagano umasirati na bolno mjesto. Ono djeluje na hemoroide, upalu pluća, kožna oboljenja, prhut, ekcem, psorijazu i gljivične infekcije uključujući lišajeve. Osim toga, maslinovo ulje povećava seksualnu želju.

Odlično je za ten jer iz njega izvlači zdravi sjaj. Kad se pomiješa sa soli, smjesa se može koristit kao lijek za bolesti desni i zuba. Ulje omogućava zaštitu od otrova, pomaže u aktiviranju probave i čini kosu sjajnom i prekrasnom. Maslinovo ulje je odlično anti-aging sredstvo koje osigurava dugovječnost.

Sjajan je lijek za čir, svrbež, herpes na usni, alergijski dermatitis, ožiljke i male boginje. Neki liječnici preporučaju korištenje maslinovog ulja za liječenje epilepsije. Ono je dobar diuretik i korisna pomoć za rješavanje bubrežni kamenaca. Maslinovo ulje će izliječiti i probleme sa sinusima. Ako ga pomiješate s vodom u kojoj se namakao ječam, riješit će se i najtvrdokornijeg začepljenja stolice.

Zapisan iz Bibliji – moćni recept star 3.500 godina liječi mnoge bolesti.

Duga je povijest korištenja drveta koje može živjeti i do 3000 godina, masline. Drevni Egipćani koristili su pripravke od maslinovog lišća za mumificiranje. Stablo masline se u Bibliji spominje više od 1000 puta. Iako je u današnje vrijeme naglasak dat na plod i njegove proizvode mi ćemo se ovdje osvrnuti na fantastična svojstva lista masline.

List masline krije brojna ljekovita svojstva. Najaktivniji spoj u lišću masline, za kojeg se uglavnom i veže terapeutsko djelovanje, naziva se oleuropein (gorki monoterpenski glukozid). Upravo oleuropein i produkti njegove hidrolitičke razgradnje posjeduju izuzetno jako antibakterijsko djelovanje.

Maslinovim listom postiže se poboljšanje stanja u velikom broju bolesti uzrokovanih mikrobima – upala pluća, gonoreja, tuberkuloza, gripa, meningitis, hepatitis B, herpes itd. Također je dobar i kod infekcija mokraćnog sistema, ali i kod kirurških infekcija. Dokazano je da maslinov list istovremeno sprječava infekcije uzrokovane djelovanjem gljivica.

Za spojeve prisutne u listu masline općenito se smatra da jačaju imunološki sistem, povećavaju energiju organizma, posjeduju antivirusno, antiparazitsko, antibakterijsko i antifungalno djelovanje, smanjuju ili čak sasvim uklanjaju mnoge zdravstvene probleme, smanjuju krvni pritisak, koncentraciju šećera u krvi te nivo LDL-a (često zvanog i “loš” kolesterol tj. loša masnoća koji se povezuje s nastankom krvožilnih i srčanih oboljenja) u krvnom serumu.

Dug je spisak bolesti i posebno patoloških mikroorganizama koje spojevi iz maslinovog lišća uništavaju. Ukoliko bolujete od neke od sljedećih bolesti, korištenje čaja od maslinovog lišća moglo bi znatno doprinjeti poboljšanju vašeg zdravstvenog stanja:

srčana oboljenja i regulacija otkucaja srca,
visoke masnoće u krvi,
arteroskleroza,
herpes,
artritis,
dijabetes,
sindrom hroničnog umora,
hepatitis A, B i C,
meningitis (virusni i bakterijski),
vaginitis,
botulizam,
difterija,
listerijamalarija,
čir na želucu,
gripa,
upala mokraćnih putova,
encefalitis,
klamidijske infekcije.

Pretjerano korištenje sadržaja maslinovog lišća može izazvati prebrzo odumiranje mikroogranizama u organizmu te je potrebno postepeno povećavati unos čaja.

Priprema čaja – RECEPT

Za šalicu čaja od 2-3 dcl vam je potrebno 15-20 osušenih listova masline.

Pustite vodu da prokuha, ubacite listove i kuhajte je sa njima još 2-3 minute. Ostavite listove da odstoje u vodi još 10 minuta i izvadite ih. Nije dobro da listovi stoje dugo.

Možete piti hladno i toplo sa medom, limunom ili bez ičega.

Čaj trebate piti svaki dan kako biste osjetili poboljšanja za različita oboljenja. Čaj je preporučljivo piti i preventivno kako biste preduhitrili navedene bolesti. Čaj ima blagi okus s jedva primjetnom gorčinom.

Listiće za čaj najbolje je brati u proljeće (ali nije nužno) kad su mladi, oprati ih i osušiti na zraku. Čuvati u zatvorenoj posudi zaklonjenoj od sunčeve svjetlosti.

Novija istraživanje potvrdila su da čaj od maslinovog lišća ima više antioksidansa čak i od zelenog čaja što ga svrstava među najzdravije čajeve na našoj planeti.

Sličan Post 2016-11-14 11:48:34. izvor: Kako Leciti