Kako Leciti

Alternativna Medicina – Narodna Apoteka

ZDRAVA PREHRANA

Namirnice koje vas štite od raka dojke

Ove namirnice i prehrambene navike štite organizam od opake bolesti

Ono što jedemo, pijemo i udišemo uzrokuje čak 90 posto svih karcinoma, to potvrđuje i istraživanje na 44,788 parova blizanaca iz Danske, Finske i Švedske, objavljeno u New England Journal of Medicine, koje je otkrilo da nas naslijeđeni genetski čimbenici čine manje podložnima obolijevanju od karcinoma nego naše prehrambene navike i životni stil.

Karcinom je bolest 20. stoljeća, jer za većinu karcinoma prije ovoga stoljeća poput karcinoma pluća, prostate, kolorektalnog karcinoma, karcinoma dojke, mnogi do tada nisu ni čuli, a danas u 21. stoljeću teško možemo naći nekoga tko se nije susreo s oboljelim od ovih karcinoma u svojoj blizini. Čini se što smo tehnološki napredniji, raste i učestalost karcinoma, pa se danas i najkonzervativniji stručnjaci slažu da su čak tri četvrtine karcinoma usko vezane uz naš životni stil i način prehrane.

– Uzmimo samo podatak da je prije 20 godina svaka 20. žena obolijevala od karcinoma dojke, dok danas obolijeva svaka osma! Razlog zašto se neke stanice u tijelu „odmetnu“, umnožavaju,  mutiraju, i počinju uništavati okolne zdrave stanice te otežavaju tijelu normalan rad nije samo u našim prehrambenim i lifestyle navikama nego itekako ovisi i o stresu, kemikalijama koje nas okružuju u kući i na našim radnim mjestima, što na kraju iscrpi naš imuni sustav te uzrokuje „nenormalno“ ponašanje stanica u tijelu, ističe nutricionistica i daje preporuke za promjenu načina prehrane osoba oboljelih od karcinoma.

Iako je svaki tumor specifičan i prehrani svake oboljele osobe treba pristupati individualno, zavisno o stanju organizma, drugim bolestima, terapiji koju uzima i načinu na koji je podnosi, ali neke su preporuke korisne za sve.

 

Hrana koja se preporuča

Blitva – Pokazalo se da flavonoidi koji se nalaze u blitvi zaustavljaju rast kancerogenih stanica tako što zaustavljaju reprodukciju DNK u stanici, što je potvrđeno smanjenim rastom tumora na dojci.

Kupus – Poljsko istraživanje, koje je uključivalo stotine žena u Poljskoj i Poljakinje koje su živjele u Americi, pokazalo je da su žene koje su jele tri ili više obroka svježega lagano kuhanoga ili kiseloga kupusa tjedno imale čak 72 posto niži rizik da obole od karcinoma dojke za razliku od onih koje su jele samo pola porcije tjedno.

Brusnice – Više istraživanja je dokazalo da su antocijanini, flavoni i proantocijanini iz brusnice značajni u borbi protiv već uznapredovalog karcinoma.

Celer – Alkohol iz celera zvan perilil, koji se nalazi u esencijalnom ulju celerovih sjemenki, pokazao se važnim u borbi protiv karcinoma dojke. Klinička istraživanja provedena na američkom Nacionalnom institutu za rak pokazala su da je upravo perilil djelovao na zaustavljanje karcinoma dojke, jetre i gušterače.

Kurkuma – Začin turmeric iz obitelji đumbira, podrijetlom iz Indije i Kine, fascinirao je znanstvenike svojim zaštitnim osobinama. Istraživanje na miševima pokazalo je da je kurkuma zaustavila metastazu na plućima kod karcinoma dojke te da može pomoći u proizvodnji taksola, kemoterapijskog lijeka kod karcinoma dojke koji bi bio efektniji, a manje toksičan.
kakoleciti_kurkuma
Žličica kurkume svaki dan – Koristite kurkumu u svakodnevnome kuhanju, i to desertnu žličicu kurkume u prahu dnevno, pomiješanu s malo ekstradjevičanskoga maslinova ulja uz dodatak crnog papra, a možete ga uzimati i kao ekstrakt po 1,5 g na dan. Kuhajte curry, dodajte ga pomiješanoga s uljem juhama, salatama, kuhanome povrću… Kada su miševima u laboratorijima davali veće doze kurkume u razdoblju od pet dana, rezultat je bio znatno zaustavljanje karcinoma dojke!

Crno grožđe – Nekoliko istraživanja povezuje grožđe sa zaustavljanjem rasta kancerogenih stanica. Resveratrol, ključni fitonutrijent koji se nalazi u kožici grožđa, ima antikancerogeno i protuupalno djelovanje, dok upravo crveno grožđe sadrži i karotenoid likopen koji pridonosi sprečavanju karcinoma dojke.

Budite pozorne pri kupnji crnoga grožđa, koje može biti i nekoliko puta poprskano. Imate li nekoga poznatoga tko uzgaja grožđe, bilo bi idealno od takvoga grožđa praviti sok. Isto je i sa crnim vinom, koje sadrži mnogo polifenola, uključujući i resveratrol, ali savršena je varijanta samo ako je ekološki proizvedeno.

Heljda – Znate li da je jedan od prvih Amerikanaca koji je uzgajao heljdu bio George Washington?! Heljdu mnogi smatraju žitaricom, ali to je zapravo voće koje ima sjemenke, slično kao i rabarbara, koje se u nas na žalost ne koristi dovoljno.

Heljda je zbog bogatstva biljnih vlakana izvrsna pomoć kod opstipacije, a sadrži i magnezij koji opušta mišiće i pridonosi apsorpciji kalcija, rutin koji „obara“ loš LDL kolesterol, te lignane koji imaju zaštitnu ulogu kod karcinoma dojke.

Tamna čokolada – Jeste li znali da kakao iz tamne čokolade sadrži više fenolnih fitokemijskih supstancija nego zeleni čaj, kupine ili crno vino? Tamna čokolada s više od 70 posto kakaa obiluje kalcijem, željezom, cinkom, magnezijem, kalijem, vitaminima A, B1, B2, B3, C, E…, a flavonoidi iz tamne čokolade – epikatehin, katehin i proantocijanid mogu usporiti rast tumora.

Na sveučilištu Barcelona dokazano je da bi upravo antioksidansi iz čokolade mogli pridonijeti usporavanju rasta zloćudnih stanica kod karcinoma debeloga crijeva. Kada kupujete tamnu čokoladu, pazite da na površini nema bijelih točkica ili rupa, a kada je topite, neka temperatura ne bude viša od 50 °C jer će visoka temperatura promijeniti njezin okus. Koliko je treba jesti dnevno?

Jedan red tamne čokolade koristit će čak i onima na redukcijskim programima i zadovoljiti njihovu želju za slatkim, a time su unijeli i važne fitokemijske tvari. Tamna čokolada ima i umjeren glikemijski indeks, manji od bijelog kruha!

Zeleni čaj – Sadrži tanin ili polifenol katehin koji se smatra značajnim antioksidansom, a brojna istraživanja od Rusije i Japana do SAD-a i Kanade potvrdila su njegovo protutumorsko djelovanje. Katehin usporava stvaranje novih krvnih žila potrebnih za rast tumora te ubrzava propadanje kancerogenih stanica.
Tri do šest šalica zelenog čaja dnevno! – Gram suhog zelenog čaja sadrži oko 170 mg katehina, stoga je važno da čaj prilikom pripremanja odstoji oko 10 do 15 minuta u vodi, ali nije preporučljivo da napravljen stoji duže od nekoliko sati jer gubi na vrijednosti. Za antikancerogeni učinak preporučuje se tri do šest šalica na dan. Ako ga pijete poslije 15 sati i brinete se hoćete li moći zaspati, popijte beskofeinsku verziju zelenoga čaja, koja također sadrži zdrave katehine, ali preporučila bih da do 15 sati pijete normalnu verziju čaja, a poslije podne beskofeinsku!

Đumbir – Ovaj superkorijen zaslužuje našu veću pozornost u kuhinji jer ima protuupalno i antioksidativno djelovanje zahvaljujući svojim bioaktivnim komponentama gingerolima, shogaolima i zigeronima. Još od 1850. godine đumbir se koristio u engleskim i irskim pubovima i restoranima.
korijen-dzumbira-uzgoj
U našim podnebljima počeo se intenzivnije koristiti nakon prodora azijske kuhinje, stoga ga posljednjih nekoliko godina možemo pronaći na odjelima za voće i povrće u našim prodavaonicama. Studije su pokazale da je 6-gingerol, aktivna tvar đumbira, snažan antioksidans, jači od vitamina E, odgovoran za njegov okus, a pokusi na miševima koji su ga dobili pokazali su smanjenje tumorske mase za razliku od onih koji ga nisu primili.

Kod karcinoma jajnika prouzročio je apoptozu – programirano uništavanje stanica raka, kao i autofagiju, pri čemu su zloćudne stanice same sebe uništile.

Koristite svježi đumbir! – Najbolje je koristiti svježi korijen đumbira koji možete naribati, izrezati na tanje listiće ili samljeti, a prodaje se i kao začin, mljeven u prah i kao ukiseljeni đumbir (koji se poslužuje uz sushi). Možete napraviti čaj od đumbira, dodati ga jelima, stavljati ga u marinade te dodati salatama. Jedino oprez ako uzimate sintetske lijekove za razrjeđivanje krvi jer i đumbir ima sposobnost da razrijedi krv!

Mijenjajte prehrambene navike

– Alkalizirajte tijelo
– Minimizirajte unos svih namirnica bogatih šećerom da bi se izgladnjele kancerogene stanice
– Prestanite jesti meso da biste minimizirali unos kemikalija poput antibiotika, hormona rasta, sintetičkog estrogena. Kada odlučite jesti meso birajte ekološko, ali pazite da količina odreska ne bude veća od vašega dlana.
– Jedite ekološka jaja jer pridonose obnavljanju DNK stanice.
– Izbacite mliječne proizvode, osim onih za koje provjereno znate da su ekološki, ali ne pretjerujte. Sojino mlijeko ili vrhnje neka bude zamjena za kravlje. Kalcij nadoknađujte iz sezamovih sjemenki, zelenog lisnatog povrća – naročito kelja, iz orašastih plodova – naročito iz badema i tahini namaza.
– Pijte sumporom bogati napitak – u vodi dobro iskuhajte poriluk te pijte lagano ohlađenu vodu. Kako nama neugodno miriše ta voda od kuhanja, tako ne prija ni kancerogenim stanicama!
– Ne pijte alkohol jer sadrži šećere koji hrane kancerogene stanice, a ako u nekim posebnim prilikama pijete malu količinu, neka to bude ekološko crno vino.
– Izbacite sve proizvode bogate rafiniranim šećerom jer u njima kancerogene stanice ‘uživaju’.
– Pijte zeleni čaj.
– Jedite namirnice bogate biljnim vlaknima kao što su leća, slanutak, grah, riža, heljda, sojin grah, sjemenke, orašasti plodovi, alfa alfa klice.
– Jedite ekološko voće i povrće kao što su brusnice, crveno bobičasto voće, brokula, rajčice, paprike, prokulice, gljive shitake.
– Začinite hranu kurkumom i đumbirom.
– Jedite češnjak i luk jer sadrže aminokiseline bogate sumporom. Glutation i cistein kao izrazito jaki antioksidansi pomažu zaustaviti daljnji rast karcinoma, a kinesko istraživanje iz 1989. godine potvrđuje da prevenira karcinom gastrointestinalnog sustava.
– Izbacite sve kupovne namirnice koje sadrže slovo E na deklaraciji.
– Upotrebljavajte make up i kozmetiku za tijelo s isključivo prirodnim sastojcima.
– Jedite ekološku plavu ribu, ali nemojte je peći na roštilju na ugljenu, jer će to stvoriti druge potencijalno kancerogene kemikalije. Tunu jedite samo jedanput tjedno jer sadrži teške metale.
– Izbacite sve napitke koji sadrže umjetna sladila. Umjetna sladila izbjegavajte maksimalno te iako neka do sada i nisu pokazala značajnije negativne nuspojave za naše zdravlje, teško je znati dugoročno gdje količina umjetnog sladila koje organizam ne prepoznaje ‘čuči’ te kao potencijalno tempirana bomba čeka da eksplodira.
– Koristite ekstra djevičansko NEFILTRIRANO maslinovo ulje. Ne jedite hidrogenizirane margarine. Domaći maslac tu i tamo neće škoditi, naprotiv, može ojačati ‘umorno’ tijelo, kao i ekološka slanina.
– Ne kuhajte u mikrovalnoj pećnici zbog mogućega stvaranja štetnih slobodnih radikala i ne koristite lonac za ekspres kuhanje jer uništava vitamine i minerale, odnosno umanjuje njihovu antioksidativnu aktivnost zbog izrazito visoke temperature kuhanja.
– Pijte ekološke sokove od voća i povrća.
– Vodu filtrirajte i ponovno neka proključa, ohladite je i držite u staklenoj boci, a ne pijte vodu iz plastičnih boca.
– Prestanite pušiti.

 

Sličan Post 2016-11-11 23:11:40. izvor: Kako Leciti